Groen maakt tot ongenoegen van buurtbewoners plaats voor gravel op het Eschpark. Foto: PR
Groen maakt tot ongenoegen van buurtbewoners plaats voor gravel op het Eschpark. Foto: PR

Buurt reageert geschokt op 'vlekkenplan' sportboulevard

Algemeen

LICHTENVOORDE - Een deel van de omwonenden (Buurtcontact Sportboulevard Lichtenvoorde) van het Eschpark in Lichtenvoorde laat middels een persbericht weten geschokt te zijn over de inhoud van de samenvatting van het tussenrapport Onderzoek Sportboulevard Lichtenvoorde. Dat werd dinsdagavond 6 december door Sander ten Broek van onderzoekbureau TREEM werd gepresenteerd aan de buurt. In een zogeheten vlekkenplan (grove indeling van het terrein) was volgens hen te zien dat 'alles op alles is gezet om alle gewenste onderdelen op de beschikbare 4,5 hectare grond te proppen. Elke vierkante meter is benut en daar zit ook het probleem: past het eigenlijk wel? Of toch net niet'. Ook het gegeven dat behalve de elf sportverenigingen, het complex gebruikt gaat worden voor Oranjefeesten, buitenschoolse opvang en andere activiteiten baart de buurtbewoners zorgen.

"Bij bestudering van het vlekkenplan valt op dat alle verkeersstromen voor de boulevard, bezoekers tandartspraktijk Waanders & Verhagen en (voormalig) Dimsgebouw, via de Kerkhoflaan lopen. Het multifunctionele centrum met sportzwembad - net zo hoog als de drie verdiepingen tellende zijvleugel van het Dimsgebouw - komt op de huidige parkeerplaats, bijna tot aan de ingang van het huidige zwembad Meekenesch. De fietscrossbaan in combinatie met de camperplaatsen komt op de plek van het busstation, inclusief de ruimte van de fietsenstalling, parkeerplaats en deel afslag Richterslaan/N18. Het gebied van het huidige zwembad en de vijver daarachter, verandert in een atletiek- en ijsbaan. De badmeesterswoning aan de Kerkhoflaan is om onduidelijke redenen uit het plaatje verdwenen."

'Verkeersproblemen verwacht'
Volgens de buurtbewoners blijft het nieuwe busstation aan de Richterslaan, nu achter het nieuwe zwembad, maar zonder aparte carpoolparkeerplaats. "Het is veel en veel kleiner dan het huidige station en zorgt naar verwachting voor de nodige opstoppingen. Bij veel verkeersaanbod maakt het de ontsluiting van de buurt via de Kerkhoflaan zo goed als onmogelijk. De naar verwachting benodigde boulevardparkeerplaatsen zijn ingetekend als strook langs de Kerkhoflaan." Overigens moeten gemeentelijke verkeersdeskundigen het plan nog bestuderen met betrekking tot de verkeersveiligheid.

Bezorgde aanwonenden
Vooral de direct aanwonenden kijken met ongeloof naar het vlekkenplan. "Het wonen in een rustige, verkeersluwe en groene buurt gaat met deze invulling volledig teniet. De bezorgdheid over horizonvervuiling, groenreducering, verkeers-, geluid- en lichtoverlast is groot. Daar kunnen de geruststellende woorden van de aanwezige sportverenigingsbestuurders niets aan veranderen. Ook niet de opmerking van Sander ten Broek dat de geluidsoverlast van de fietscrossbaan wel zal meevallen omdat deze achter het minimaal 9 meter hoge multifunctionele gebouw is gepland."

Het eindrapport van bureau TREEM wordt medio maart 2017 verwacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant