Afbeelding

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt beperkt

Algemeen

OOST GELRE - Het reglement Burgerlijke Stand in Oost Gelre wordt aangepast om het gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap te beperken. Daarnaast vindt er een aanpassing van het tijdstip plaats. "Dit hebben wij als college besloten, omdat ieder huwelijk of geregistreerd partnerschap de gemeente veel tijd en dus het nodige geld kost", zegt portefeuillehouder burgemeester Annette Bronsvoort.

Door Theo Huijskes

"Zo stellen wij nu de voorwaarde dat zeker één van beide partners woonachtig moet zijn in de gemeente Oost Gelre, dat een huwelijk of geregistreerd partnerschap alleen mogelijk is op het gemeentehuis in Lichtenvoorde, en alleen op de dinsdag, en op een tweetal door ons gekozen tijdstippen."
In de gemeente Oost Gelre is het reglement Burgerlijke Stand voor het laatst gewijzigd in 2012. Daarin is opgenomen dat het 'kosteloos' zijn van een huwelijk of geregistreerd partnerschap betekent dat er voor het bruidspaar geen kosten zijn om in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Uit een berekening blijkt dat op deze manier ieder gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap de gemeente circa 150 euro kost aan inzet en tijd.
"Ongeveer de helft van de stellen, die kiezen voor een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap, doen dat omdat ze niet naar de notaris willen vanwege de kosten die dat met zich meebrengt. Zij zien het gratis huwelijk of gratis geregistreerd partnerschap als een goedkoop alternatief om zaken te regelen met betrekking tot erfrecht en pensioen", aldus het college van B&W in haar overwegingen.

De nu besloten aanpassingen en aanvullingen houden het volgende in. Tenminste één van de partners moet inwoner zijn van de gemeente Oost Gelre, wil men in aanmerking komen voor een gratis huwelijk of gratis geregistreerd partnerschap. Het bruidspaar mag maximaal twee getuigen meenemen. De tijdsduur en locatie van de ceremonie worden opgenomen in het reglement Burgerlijke Stand. De aanpassing van het tijdstip voor een gratis huwelijk of gratis geregistreerd partnerschap heeft te maken met de openingstijden van het gemeentehuis die per 27 februari van toepassing zijn. In het verlengde daarvan is besloten met ingang van die datum iedere dinsdag om 12.15 uur en 12.30 uur de mogelijkheid te bieden voor een gratis huwelijk of gratis geregistreerd partnerschap. Dat tijdstip valt dan buiten de reguliere openingstijden van de balies.

Een extra overweging, die tot dit besluit heeft geleid, is het gegeven dat de wachttijd voor de eigen inwoners van Oost Gelre wordt beperkt. Omdat in andere gemeenten, zoals Doetinchem, Winterswijk, Arnhem en Enschede, de wachttijd om gratis te kunnen trouwen soms meer dan een half jaar is, wijken stellen vaak uit naar de gemeente Oost Gelre, waar de wachttijd aanzienlijk korter is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant