Voorzitter Jaap van Sluis (links) en secretaris Han Heistek. Foto: Kyra Broshuis
Voorzitter Jaap van Sluis (links) en secretaris Han Heistek. Foto: Kyra Broshuis

Lichtenvoords Mannenkoor stopt ermee

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het voorstel om de LIchtenvoords Mannenkoor (LMK) op te heffen is door de leden met een ruime meerderheid aangenomen, zo vertellen voorzitter Jaap van Sluis en secretaris Han Heistek. Na 38 jaar is de vereniging opgeheven omdat er geen aanwas is van nieuwe, jongere, leden.

Door Kyra Broshuis

"We hebben een gemiddelde leeftijd van bijna 75 jaar en dat speelt ons parten. Daarnaast zijn we niet in staat gebleken om nieuwe leden aan te trekken. We hebben wel verschillende acties ondernomen om nieuwe leden te werven zoals open repetities en verschillende advertenties maar dat heeft helaas niet mogen baten", aldus Van Sluis en Heistek. Het koor heeft mooie tijden gekend en telde op het hoogtepunt maar liefst zestig leden. Er werd regelmatig opgetreden, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen en er LMK maakte zelfs koorreizen naar onder andere Dresden in 2008 en naar Gent in 2011. Ook de optredens bij Erve Kots hebben mooie herinneringen opgeleverd. "Dat was altijd volle bak", zo kijken de voorzitter en secretaris terug. Het LMK telde altijd een groep trouwe donateurs. "Die willen we hartelijk bedanken voor hun jarenlange steun!"

Stemmen op leeftijd
Net voor het voorstel om LMK op te heffen telde het koor nog 24 leden. "Maar alle zangers zijn op leeftijd, met alle gevolgen van dien. Met name bij de bas-groepen zijn veel stemmen weggevallen en dan ontstaat een scheve verhouding qua zangstemmen in het koor. Met het stijgen van de leeftijd worden de stemmen er ook niet beter op. Veel leden bleven uit solidariteit maar uiteindelijk werkt dat niet." 
De opheffing kwam voor de leden dan ook niet als een verrassing. Jaap van Sluis geeft aan: "We hebben het er uiteraard vaker over gehad, ook over andere mogelijkheden. Een fusie was voor ons geen optie, dat werd te ingewikkeld. Veel leden stappen nu over naar een ander koor." Dat geldt ook voor Van Sluis zelf, hij is inmiddels lid van Inter Nos in Groenlo, Han Heistek zingt inmiddels bij Friends in Lichtenvoorde. "Dat is inderdaad iets heel anders," zegt Heistek, "maar het past wel bij mij." In de afgelopen 38 jaar zijn er natuurlijk ook vriendschappen ontstaan binnen het koor. Heistek en Van Sluis benadrukken: "Maar die blijven. De leden zullen elkaar blijven opzoeken. We gaan als koor uit elkaar maar de herinneringen zullen ons blijven verbinden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant