Op de foto juf Margriet te midden van 'haar' kleuters. Foto: Kyra Broshuis
Op de foto juf Margriet te midden van 'haar' kleuters. Foto: Kyra Broshuis

Juf Margriet stopt na 40 jaar kleuteronderwijs

Algemeen

Feestelijke afscheidsreceptie op 3 februari

Door Kyra Broshuis

Groenlo - Vanuit Zieuwent fietst ze vijf dagen in de week naar Groenlo. Op de fiets die nog van haar moeder is geweest. Juffrouw Margriet Spekschoor begon op 3 januari 1977 als kleuterjuf in Groenlo en op 3 februari aanstaande is haar allerlaatste dag op school.
Kleuters van toen zijn de ouders van nu.

Margriet Spekschoor, getrouwd en moeder van twee zonen, ging direct na het behalen van haar diploma aan de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) aan het werk op de Hummelhof in Groenlo. Nu leert ze al jaren aan de kleuters op de Ni'je Veste Wheme de beginselen van het lezen en schrijven. Veel ouders hebben zelf nog les van Margriet gehad en dat leidt vaak tot een gezellig weerzien. "Het is mooi om de kinderen van vroeger nu weer aan te poort te zien staan. Ook de opa's en oma's ken ik vaak nog."

Strakke regels
Juf Margriet staat bekend als iemand die geen blad voor de mond neemt. "vaak praat ik eerst en ga dan denken". En als een juf met structuur: "Ik hou van strakke regels". De kinderen weten bij mij waar ze aan toe zijn en daar worden ze heel zelfstandig van." In 40 jaar kleuteronderwijs is er veel veranderd, zo vertelt ze: "We zijn tegenwoordig erg druk met registreren, toetsen en vergaderingen. Vroeger was dat heel anders, de werkdruk is nu erg hoog. We moeten steeds meer doen met steeds minder personeel. Vroeger deed ik alles klassikaal maar nu werken we met drie verschillende niveaus in de klas. Van de kinderen wordt ook veel meer verwacht en dat doet me wel eens zeer. Ze moeten zo ontzettend veel terwijl ze nog zo graag gewoon willen spelen."

Plaats maken voor jongeren
Ondanks dat ze nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, ze is 60 jaar, stopt Margriet met haar werk. "Ik stop omdat mijn man Bennie met pensioen is én omdat ik graag plek wil vrijmaken voor jonge leerkrachten. Dat gaat helaas niet lukken, maar ik vind het een fijn idee dat collega's nu kunnen blijven. Ik ben nog fit en vitaal maar weet natuurlijk niet hoelang dat nog zo blijft." Dat ze haar werk zal gaan missen is duidelijk. "Ik krijg zoveel energie van de kinderen. Ze zijn soms echt een medicijn. Als ik me niet lekker voel, is dat op school direct verdwenen. Ik ben dan ook zelden ziek geweest in de afgelopen 40 jaar."

Mooie herinneringen
De mooiste herinneringen bewaart Margriet aan de schoolkampen en de afscheidsfeesten van de groepen 8. "Dat ga ik echt missen. Voor mij was het altijd echt een vakantie. Ook de vele uitstapjes met de kinderen naar Marveld Recreatie waren altijd ontzettend gezellig. Ik heb genoten van alle jaren en vooral van de mooie en grappige opmerkingen van de kinderen. Vaak hoor ik van ouders dat de kinderen mijn uitspraken thuis ook gebruiken, geweldig!"

De toekomst
De krimp baart Margriet wel zorgen. "Ik hoop dat de onzekerheid verdwijnt. Ik pleit ervoor dat deze school openblijft, niet alleen vanwege de unieke locatie maar ook omdat het een hele warme school is. Ik heb hele fijne collega's en ik hoop dat ze nog jaren met veel plezier hier kunnen werken.
Wat ik nu ga doen? Eerst maar eens op wintersport, na al die jaren eens buiten de schoolvakanties. Ik heb thuis nog heel veel klusjes liggen en verder ga ik natuurlijk elke dag een beetje uitslapen en uitgebreid de krant lezen. En veel fietsen want op de valreep heb ik via het fietsplan een nieuwe fiets gekocht. Die oude fiets van mijn moeder is echt op."

Voor alle (oud)leerlingen, ouders en (oud)collega's is er op vrijdag 3 februari een feestelijke receptie van 15.00 tot 17.00 uur op De Ni'je Veste aan de Wheme in Groenlo. Belangstellenden zijn welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant