Afbeelding

Lezers schrijven | Lievelde - de Achterhoek: de beginnende teloorgang van een unieke landstreek

Algemeen

Lievelde - de Achterhoek: de beginnende teloorgang van een unieke landstreek

De Achterhoek: een deel van Nederland met een eigen historie, prachtig natuurschoon, rustieke dorpjes en steden en met een bevolking die zich bewust is van de uniciteit van hun eigen woon/leefgebied, dat zoveel mogelijk in stand probeert te houden en zich daarom kritisch opstelt t.o.v. veranderingen, vooral als deze van buitenaf komen en niet in de aldaar gehanteerde structuren passen. De natuur en natuurbehoud spelen immer een vooraanstaande rol bij het nemen van beslissingen.

Het wil er bij mij dan ook niet in dat vooral het agrarisch georiënteerde deel van de bevolking niet walgt van de aantasting van het milieu door het bouwen van de landschap-verkrachtende megastallen en nog minder wil het er bij mij in dat zij niet als eerste het gesleep met kalveren vanuit diverse delen van Europa ronduit weigeren te aanvaarden, evenals het volproppen met antibiotica en wie weet wat nog meer . Om van andere negatieve aspecten zoals geluidsoverlast, toename van verkeer, mest- en stankoverlast enzovoorts maar niet te spreken. En weleens over het welzijn van dieren nagedacht???

Ronduit stuitend is het om in de goede column van Margriet Oostveen te moeten lezen dat een derde partij, een op de achtergrond verscholen en puur vanuit kapitalistische motieven opererende geldschieter, die ene boer voor zijn karretje spant. Hoe valt dit te rijmen met de eigen identiteit van de bewoners aldaar? En reken maar dat er meer gaan komen als deze stal er eenmaal is en geld oplevert. Wel eens van rendementsdenken en daaraan gekoppelde zegeningen(!) gehoord???

Ik hoop van harte dat meerdere boeren na gaan denken over een andere koers varen, in plaats van voortdurend de begrippen welvaart en welzijn met elkaar te verwarren.

Tot slot complimenteer ik boer Arink met zijn ingenomen standpunt en wens ik hem moed en sterkte toe in deze strijd. Ook wens ik de tegenstanders van boer Arink wijsheid en durf toe om niet alleen maar aan de kassa te denken, maar ook om andere motieven in het proces te betrekken. En verder gewoon groeten, want anders laat je je zóóó kennen!


Henk Alkema – Midlum


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant