Marc Weikamp signeert een boek te midden van zijn zoon en dochter. Foto: Zutphens Persbureau/Patrick van Gemert
Marc Weikamp signeert een boek te midden van zijn zoon en dochter. Foto: Zutphens Persbureau/Patrick van Gemert

Moderne stripjas zit oude poëet Piet Paaltjens als gegoten

Algemeen

Oud-Lichtenvoordenaar Marc Weikamp succesvol met striptekeningen

Door Gerwin Nijkamp

LICHTENVOORDE/ZUTPHEN - Het stripjasje waarin Marc Weikamp het werk van de negentiende eeuws dichter Piet Paaltjens heeft gestoken, zit als gegoten. Onlangs was er de boekpresentatie en expositie van 'Piet Paaltjens in beeld' in het advocatenkantoor van Herman Krans in Zutphen. Een dag eerder werd het geesteskind van de oud-Lichtenvoordenaar beoordeeld met maar liefst vier van de vijf sterren in de Volkskrant.

Het boek ligt sinds eind 2016 in de schappen bij de boekhandels en het werd eerder al officieel in Eindhoven gepresenteerd, maar vorige week was dan de presentatie in Weikamps huidige woonplaats Zutphen. Na het welkom van gastheer en Paaltjensfanaat Herman Krans en een voordracht van oud-stadsdichter Tim Pardijs, nam de striptekenaar zelf het woord om zijn familie, de uitgever en de andere aanwezigen te bedanken voor het geduld, het vertrouwen en de belangstelling. Maandenlang verdiepte de in Lichtenvoorde opgegroeide tekenaar zich immers in het werk van 's lands bekendste dichter uit de Romantiek, daarna bedacht hij welke beelden de oud-Hollandse woorden moesten vergezellen om vervolgens zijn hersenspinsels met pen en pc aan het papier toe te vertrouwen.

Tweede leven
De romantiek, melancholie en zwarte humor spatten in pasteltinten van de sfeervolle pagina's af. Weikamp is er in geslaagd het werk van Piet Paaltjens nieuw leven in te blazen. Het zwaarmoedige gevoel dat een onbereikbare of misgelopen liefde je kan bezorgen, was door Piet Paaltjens al treffend vervat in dichtregels als 'Wat kon zaalger voor mij zijn,/ Dan, onder helsch geratel en gestamp,/ Met u verplet te worden door één trein?' Maar deze verzen voorzien van het eigentijdse beeld waarop het zwarte silhouet van een jong stel de koplampen van een trein tegemoet gaat, doen het hart van de zwartgallige romanticus nog sneller kloppen.

Vier sterren
Zo ook bij de recensent van de Volkskrant die het stripboek vier van de vijf sterren gaf: "Het allermooist is misschien wel 'Aan Betsy', waarin een jongeman op een hete dag smacht naar een meisje dat hij natuurlijk niet krijgen kan. 'Gij hield mijn veldflesch aan uw rozenlipjes', schrijft Paaltjens en Weikamp brengt in beeld hoe mond en fles elkaar raken. Zwoel, maar ook eigentijds, wat de negentiende eeuwse poëzie aangenaam verfrist."

Expositie
Ook tijdens de boekpresentatie, die gepaard ging met de opening van de expositie met ingelijste tekeningen op A3-formaat, werd Weikamp geprezen om zijn originele interpretatie van Paaltjens verhalende gedichten. Weikamp ontving de complimenten dankbaar terwijl hij de boeken voor zijn fans signeerde.
De expositie Piet Paaltjens in beeld is op zondagen tot en met 12 februari tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken in het kantoor van Herman Krans aan de Kerkhof 16 naast de Walburgiskerk in Zutphen. Het gelijknamige boek is te koop bij Meneer Kees in Lichtenvoorde, Bol.com en te bestellen via uitgeverij Syndicaat.


www.facebook.com/pietpaaltjensinbeeld

www.syndikaat.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant