Screenshot uit het filmpje.
Screenshot uit het filmpje.

Achterhoekse versie van Lubachs promofilm 'The Netherlands Second'

Algemeen

ACHTERHOEK - Het beste voor het laatst bewaren, oftewel 'lest best'. Van het hilarische promotiefilmpje, gericht aan de Amerikaanse president Donald Trump, dat Arjan Lubach over Nederland maakte voor zijn programma 'Zondag met Lubach, is nu ook een Achterhoekse versie.

Door Henri Walterbos

Het Lubach-filmpje zorgde voor een domino-effect. Diverse landen volgden het voorbeeld van de 'ondeugende' tv-maker, binnen de Nederlandse landsgrenzen volgden provincies het voorbeeld met hilarische filmpjes. Een filmpje uit de Achterhoek kon daarom ook niet uitblijven. De Achterhoek kwam nog wel aan bod in het filmpje over de provincie Gelderland, met een paar seconden beelden van de Zwarte Cross. 'Maar dat kan beter', was kennelijk de gedachte van filmmaakster Heleen Blauw uit Eibergen. "Het filmpje van Lubach was waanzinnig. Toen ik daarna de filmpjes van andere landen zag en daarna ook Groningen, Friesland, dacht ik: er moet ook een Achterhoekse versie komen." 
Ze is hier meer dan in geslaagd, met onder meer een uitleg over de klootschiet-tradtitie. Prominent in Heleens versie zijn ook de beelden van de gezamenlijke trots op Grolsch en de Zwarte Cross. Voor menig Achterhoeker kippenvel en plots opkomende dorst. Ook het Hootchiekoo-festival in Varsseveld en Wim's Muziekkelder in Doetinchem komen voorbij. De 'voice-over' is van een van de weinige 'Englishmen in the Achterhook', woonachtig in Lichtenvoorde: oud-Normaal-gitarist Alan 'De Gaspiepe' Gascoigne. 'The voice' beschrijft Normaal op een wijze, alsof hij er zelf deel vanuit gemaakt heeft. Ook leverden cameraman Paul van Druten uit Lichtenvoorde en Sonny Krosenbrink hun bijdrage. Het filmpje is ware promotie voor de Achterhoek en haar dialect. Het filmpje wordt afgesloten met 'Achterhoek first…Taking our country back.' Heleen is compleet overvallen door het succes van het filmpje. "Het gaat gruuwlijk hard. En dat na een uur al," lacht Heleen dinsdagavond half acht. 

Bekijk hieronder het filmpje

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant