De Prins en Prinses van de Kei en Knal Soos in de polonaise. Foto: PR
De Prins en Prinses van de Kei en Knal Soos in de polonaise. Foto: PR

Een swingend carnaval met de Kei en Knal Soos

Algemeen

'Het is één grote gezelligheid'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Officieel kent Lichtenvoorde geen carnaval meer, maar de Kei en Knal Soos gaat stug door. Zij is al meer dan dertig jaar een begrip in de regio. Vanuit heel de omtrek komen mensen met en zonder beperking verkleed of niet (dat maakt niet uit) bijeen in 't Zwaantje. Ze genieten samen van een gezellig programma en swingen daarnaast lekker al smikkelend van een hapje en nippend van een drankje van de avond. "Het is één grote gezelligheid. Er zijn geen groepjes. Het is één geheel. Iedereen is bezig, " is de ervaring van bestuurslid Nienke Groot Zevert van de voorgaande jaren. Dit jaar is het grote feest op vrijdag 24 februari. De zaal is open vanaf 19.15 uur en de entree bedraagt vijf euro.

Polonaise
"Met carnaval kunnen mensen met een beperking nergens terecht. Ze vallen overal buiten. Wij willen hen ook een leuke avond bezorgen," leggen Tonnie Weikamp, Nienke Groot Zevert en Ans Ottink uit. Zij vormen het dagelijkse bestuur van de Kei en Knal Soos. Tonnie gaat de avond die vol staat van de activiteiten aan elkaar praten. De Raad van Elf uit Lievelde en Vragender komen. Deze Jonge Nölepeters en Vènesikke nemen hun aanhang mee en gaan beginnen aan de, naar eigen zeggen, leukste avond van hun carnaval. Nienke: "Ze kennen de doelgroep goed en pakken het heel leuk op. Er wordt door hen onder andere enthousiast polonaise gelopen en ze brengen dansmarietjes mee die ook nog eens gaan optreden."

Muziek
"Er worden tijdens de avond een prins en prinses gekozen. Dit zijn doorgaans twee mensen die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Voor hen worden er speciale kledingstukken, zoals een steek, meegebracht die ze op de avond zelf aan kunnen doen. Daarnaast krijgt de mooist verkleedde dame of heer een prijs en is er een danswedstrijd. Alle winnaars krijgen aan het eind van de avond een taart die gesponsord wordt door Jumbo Lichtenvoorde, " vertelt het elkaar aanvullende bestuur.

Rond 20.30 uur treedt de Doetinchemse volkszanger Jeremy Buttner op. Hij is vanwege zijn succesvolle optreden van vorig jaar opnieuw gevraagd door de carnavalsleden uit Vragender. Tussen alle bedrijven door draaien de dj's Jeroen Rutjes en Harm Dunneveld hun krakers. "We zijn druk bezig met de muziek. Voor dit jaar hebben we de hele lijst al klaar. We draaien carnavalsliedjes, maar ook vrolijke Après-Ski nummers," vertelt Jeroen, die zijn paarse glitterjas en groene hoed en stropdas al heeft klaarliggen. Als vanouds zijn ook Dokters' Swingende Infuustoeters van de partij om de avond met hun opzwepende muziek de nodige sfeer te geven.

Versierde zaal
De vrijwilligers van de soos helpen gedurende de avond bij de entree en verkopen munten. De barbediening en de snacks worden geregeld door 't Zwaantje. Het feestgevoel begint de donderdagavond ervoor al, wanneer de zaal gezamenlijk wordt versierd met ballonnen, slingers en behangplaten. Op de avond zelf kan de zaal vanaf twee kanten betreden worden. Zo hoeft niemand buiten te wachten.


www.facebook.com/knalenkeisooslichtenvoorde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant