Theo Dusseldorp bij het pand dat hij een aanfluiting voor de straat vindt. Foto: Barbara Pavinati
Theo Dusseldorp bij het pand dat hij een aanfluiting voor de straat vindt. Foto: Barbara Pavinati

Schleckerpand Dijkstraat krijgt likje verf

Algemeen

'Er zijn mensen wakker geschud'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De Dijkstraat soap. Welke Lichtenvoordenaar houdt zich er niet mee bezig? Theo Dusseldorp, mede-eigenaar van het bedrijf Dusseldorp fietsen (dat sinds 1937 gevestigd is in deze straat), gaat het aan het hart. Daarom plaatste hij 14 februari een bericht op Facebook over de verpaupering van het Schleckerpand. Hij riep de gemeente op er wat aan te doen: "Een likje verf kan toch best wel!" Binnen een dag was het al meer dan 60 keer gedeeld en kreeg hij de nodige reacties. Veel mensen zijn het met hem eens. "Het gaat mij om het aanzicht van Lichtenvoorde en in dit geval met name de Dijkstraat," motiveert hij zijn actie.

Opknappen
"Ongeveer twaalf jaar geleden kocht de gemeente het Schleckerpand met het idee om de bibliotheek daar te plaatsen om zo ruimte te krijgen voor een evenemententerrein annex parkeerplaats op de huidige locatie van de bibliotheek. Dat was de eerste opzet. Inmiddels zijn er ook andere plannen de revue gepasseerd, maar echt actie wordt er niet ondernomen. Het staat nog steeds leeg. Ook wordt het niet goed onderhouden, iets wat volgens de woningwet wel vereist is. De panden ernaast staan ook leeg, want niemand wil er wonen vanwege de vage plannen van de gemeente," vertelt Theo. Hij vervolgt: "Het ziet er niet uit. Van rotzooi komt rotzooi, de straat verloedert. Dit is zonde, want er staan in de Dijkstraat zes monumentale panden en er bevinden zich volgens de KvK pakweg 30 ondernemers in deze straat. Inmiddels heeft de gemeente contact gehad met mij. Ze hebben toegezegd het pand op te knappen. Iets waar ik voorlopig weer heel blij mee ben. Deze actie heeft dus zin gehad. Er zijn mensen wakker geschud."

'Bobbelt en hobbelt'
Theo kaart wel vaker zaken aan bij de gemeente. Zo heeft hij zo'n vier jaar geleden een mail gestuurd over de slechte lantaarnpalen in de Dijkstraat. Die zijn inmiddels vervangen. "Maar we zijn er nog niet," vervolgt Theo, "Het centrum is ongeveer 6 jaar geleden opnieuw bestraat. De Dijkstraat is toen niet meegenomen. Vanaf ons pand tot aan Café de Zaak bobbelt en hobbelt het. Alles is vernieuwd, behalve dit stukje straat. Het zat wellicht in de planning, nu de uitvoering nog."

Al met al zijn er genoeg punten waar de gemeente zich over kan buigen, vindt Theo. "Het mooiste zou zijn als het Schleckerpand weer een functie krijgt. Het ziet er (nog) haveloos uit, maar er is wel een mooi pand van te maken. Bijvoorbeeld door de bibliotheek erin te plaatsen, wat in eerste instantie ook de bedoeling was. Daar is het een mooie plek voor en vervolgens kunnen ze dan ook met het evenementen terrein annex parkeerplaats aan de gang," besluit Theo zijn verhaal.

Reactie gemeente
Wethouder Vincent van Uem reageert desgevraagd: "Ik heb begrip voor de ophef en ben het met de heer Dusseldorp eens dat het pand aan de Dijkstraat er niet goed onderhouden uitziet. Ik neem de klacht serieus. We hebben inmiddels een offerte opgevraagd bij een schoonmaakbedrijf en laten het pand zo snel mogelijk schoon maken. We zijn al langer bezig met de herinrichting van de Dijkstraat en omgeving. Dinsdag 21 februari staat dit op de agenda van de raadscommissie. In de raadsvergadering van dinsdag 7 maart wordt een besluit genomen. Ik hoop oprecht dat dit besluit duidelijkheid zal bieden over de toekomstige mogelijkheden voor de Dijkstraat en dat we ook snel tot uitvoering van plannen kunnen komen. En dat daarmee de Dijkstraat een mooie aanloopstraat naar het centrum zal zijn."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant