Sterrenkijken bij mooi helder weer. Foto: PR
Sterrenkijken bij mooi helder weer. Foto: PR

Sterren kijken in Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE - Onder het motto De hemel is van iedereen houdt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar landelijke sterrenkijkdagen. De 41e Landelijke Sterrenkijkdagen vinden plaats van 3 tot en met 5 maart. Op meer dan 60 locaties: publieksterrenwachten, afdelingen van de KNVWS en bij particulieren, verspreid over Nederland is iedereen welkom om eens door een telescoop naar de hemel te kijken. Op www.sterrenkijkdagen.nl staat een volledig overzicht van de deelnemende locaties.

Van de wassende maan is een sikkel te zien die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. In het zuiden staat het sterrenbeeld Orion. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor).
Rond half negen gaat Venus in het westen onder als Avondster. In een telescoop laat Venus een smalle sikkel zien, als het ware een kleine maan. De rode planeet Mars gaat rond half tien onder en rond hetzelfde tijdstip komt Jupiter in het oosten op. Deze planeet staat in het sterrenbeeld Maagd niet ver van de hoofdster Spica. In de telescoop zien we naast Jupiter drie of vier van zijn manen. Met de telescoop is goed te zien hoe deze zich in de loop van de avond verplaatsen in hun baan om de planeet.

Bij een heldere hemel is men in Lichtenvoorde op 3 en 4 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur van harte welkom bij de sterrenwacht Lihdanfurt van Joop Hubers aan de Bernard van Meursstraat 25 (tel. 0544377840).


www.sterrenkijkdagen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant