Opinie | Nieuwe bedrijven in het LOG?

Algemeen


Nieuwe bedrijven in het LOG?

Afgelopen dinsdag (21 februari) zou dit onderwerp behandeld worden in de raadscommissie van de gemeente Oost Gelre. Naar aanleiding van dit agendapunt hadden zich ook enkele insprekers gemeld die echter vanwege procedurele redenen op dat moment het woord niet konden voeren. Omdat de commissie van mening was dat het maatschappelijk belang van dit onderwerp dermate groot is dat dit wel gewenst was, is dit onderwerp verplaatst naar de raadsvergadering van dinsdag 7 maart. Omdat de PvdA Oost Gelre een duidelijk standpunt heeft over dit onderwerp willen wij dit, vooruitlopend op de discussie die komen gaat, hieronder graag toelichten.

Tijd voor bezinning
Soms heeft het verstrijken van tijd tussen besluitvorming en de uiteindelijke realisatie van plannen voordelen. In dit geval - de besluitvorming vond al plaats in 2010 - zijn bijna 7 jaren verstreken. Dit kan tot gevolg hebben dat je gaat denken dat het plan toch niet echt in een behoefte voorziet en/of misschien het ook niet zo'n heel goed plan is. Kortom tijd voor bezinning. Heeft het anno 2017 nog zin om nieuwe agrarische bedrijven te vestigen in een landbouwontwikkelingsgebied of kunnen we met de kennis van nu spreken van een planologisch gedrocht dat zijn weerga niet kent binnen de gemeente Oost Gelre?
Wie helpen we hier nu verder mee? Is hiervoor nog steeds (voldoende) draagvlak: binnen de directe omgeving waar deze twee bedrijven gepland zijn, binnen Zieuwent dat gezien de overheersende windrichting min of meer in de vuurlinie van de emissie van deze megabedrijven komt te liggen, binnen Oost Gelre?
Hoe staat de lokale agrarische sector zelf tegenover deze plannen? Oorspronkelijk bedoeld om regionale veehouderijen die "op slot" zouden komen te zitten door de impact van het Reconstructieplan Achterhoek en Liemers de mogelijkheid te bieden te verkassen. Dit is destijds verwoord in termen van: extensiveringsgebied – verwevingsgebied en landbouwontwikkelingsgebied. Inmiddels heeft de provincie Gelderland het reconstructiebeleid laten vervallen!

Beleid is achterhaald
Maatwerk en nieuwe technieken bieden vele bedrijven ruim voldoende mogelijkheden om op de locatie waar ze vaak al generaties lang hun bedrijf uitoefenen uit te breiden om zo ook voor de toekomst over een levensvatbaar bedrijf te beschikken en aan de geldende milieueisen te voldoen. Bijna overal in Oost Gelre en de regio kunnen we dit constateren, het zogenaamde "Plussenbeleid" maakt uitbreiding van bestaande veehouderijen mogelijk. De mogelijkheden voor nieuwvestiging van intensieve veehouderijen is zelfs niet meer mogelijk binnen de nieuwe wetgeving. Alleen voor deze twee aanvragen is een overgangsregeling van toepassing. Het lijkt er sterk op dat de plannen voor de LOG-gebieden voordat er ook maar een schop de grond in is gegaan rijp zijn voor het museum! Willen we dit mooie stuk buitengebied opofferen aan achterhaalde ideeën over schaalvergroting?

Hachelijke verkeerssituaties
Ook logistiek brengt de realisatie van dit voornemen een en ander te weeg. De wegen ter plekke zijn absoluut niet berekend op de toekomstige vervoersbewegingen, gemiddeld zo'n 4 vrachtwagens per dag met uitschieters naar 15 – 20 (dit zijn 30 – 40 bewegingen, heen en terug) op dagen dat er dieren (vleeskuikens) afgeleverd worden. Dit transport zal allemaal richting de N18 gaan, dat betekent via de kernen van Zieuwent of Harreveld. In Zieuwent krijgen ze te maken met een bijna onmogelijke bocht ter hoogte van de kerk om richting N18 te komen. Kiezen de vrachtwagens voor de weg door Harreveld, dan doemt alhier de Kerkstraat op die zo nu en dan al verstopt is vanwege de vele koelwagens die er door rijden, hetgeen ook nu al regelmatig leidt tot hachelijke situaties.

Debat over de landbouw
De PvdA-fractie heeft vorig jaar samen met OOG het initiatief genomen voor een breed debat over de toekomst van de landbouw in onze gemeente. Het college beaamde toen dat we snel een streep moeten zetten door de LOG's. Het verbaast ons dan ook zeer dat het college zelfs nog in mei 2016 heeft besloten om haar principe-medewerking uit 2011 voor één van beide plannen, namelijk de vestiging van een grote varkenshouderij afkomstig uit Hattem, te herbevestigen. Dat terwijl ze nu zelf (terecht) wijst op de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid en de maatschappelijke discussie die hierover gaande is.

Soms vergt het politieke moed en durf om een eerder genomen besluit terug te draaien!


Jos te Molder,
commissielid PvdA Oost Gelre

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant