Leerlingen van OBS Het Hof graven samen met wethouder Vincent van Uem gat op boomplantdag. Foto: Karin Stronks
Leerlingen van OBS Het Hof graven samen met wethouder Vincent van Uem gat op boomplantdag. Foto: Karin Stronks

Bomen planten in het Wentholtpark

Algemeen

LICHTENVOORDE – De lente was één dag oud toen leerlingen van groep 7 en 8 van OBS Het Hof de schop in de hand namen om bomen te planten op de nationale boomplantdag. Langs de muur van lederfabriek Herwalt werden enkele bomen geplant, ook in het Wentholtpark bij de grote treurwilg plantten de scholieren enkele bomen. De eerste boom werd vlakbij school gepoot, wethouder Vincent van Uem hielp een handje mee.

Door Karin Stronks

Onder zonnige omstandigheden stonden de kinderen en de organisatoren van Bomenwacht Oost Gelre in een grote kring om wethouder Van Uem heen. Van Uem sprak het gezelschap toe: "Stichting Nationale Boomfeestdag viert dit jaar het 60-jarig jubileum. De stichting heeft samen met scholieren in heel Nederland gezorgd dat er elk jaar zo'n 200 000 bomen werden geplant. Kun je nagaan hoeveel bomen dat zijn geweest in zestig jaar! Elk jaar heeft de boomplantdag een thema, dit jaar is dat 'Bomen Verbinden'. Hiervoor is gekozen omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend werd, dat was het begin van de Europese Unie."

Van Uem benadrukte hoe belangrijk bomen zijn, ze zorgen voor zuurstof en voor vruchten. Ook nodigt volgens de wethouder een bomenrijke omgeving uit tot bewegen zoals wandelen en fietsen. "Bomen zijn superbelangrijk! Bomen in steden en dorpen zorgen ervoor dat mensen zich lichamelijk en geestelijk gezonder voelen. Stel je Lichtenvoorde maar eens voor zonder bomen… ", sprak Vincent van Uem. Na de toespraak stak de wethouder op aanwijzingen van Carel ten Have de spade in de grond. Na deze handeling mochten de leerlingen om beurten het gat groter maken en werd de notenboom vlakbij OBS Het Hof gepoot.

Niet alleen de boom werd in de grond gegraven, ook een bierflesje met een brief erin werd door juf Ellen van groep 7 bij de kluit gevoegd. Juf Ellen vraagt: "Wie weet nog wat er op het briefje staat?" Een heleboel vingers schoten de lucht in . Eén van de leerlingen vertelt: "Haal deze boom niet weg, hij is de verbinding tussen OBS Het Hof en de weg." Juf Vivian van groep 8 vertelt: "Ook de namen van de leerlingen staan op het briefje. We hebben al heel wat boodschappen in de grond gegraven! Als er over duizenden jaren opgravingen worden gedaan komen mensen van de toekomst erachter wat er in onze tijd door leerlingen is gedaan!" Na deze officiële handeling vertrokken de leerlingen samen met Carel en Ans ten Have naar de volgende plek om een boom te planten.

Leerlingen van OBS Het Hof tijdens Boomplantdag. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant