Het ensemble Slav'Mir. Foto: PR
Het ensemble Slav'Mir. Foto: PR

Instuif met Russisch-Orthodoxe muziek en Operettemelodieën

Algemeen

LICHTENVOORDE - In het Grand Café in Woon- en zorgcentrum Antoniushove staat op zondag 2 april een instuif op het programma. Deze middag treedt het koor 'Slav'mir' op en begeleidt pianiste Tiny Doppen-Leisink tenor Ben Stevens.

Pianospelen is het lust en het leven van Tiny Doppen-Leisink. Ze groeide ermee op. Tiny komt uit een muzikale familie. Haar vader speelde kerkorgel en piano. Tiny kreeg al jong les, tien jaar lang eerst van een non en later van meneer Stam. Ze was graag naar het conservatorium gegaan maar dat wilden haar ouders niet. Zo ging dat wel vaker in die tijd. Pianist Willem Andriessen is haar grote voorbeeld en Chopin haar favoriete componist. Vele koren heeft ze begeleid zoals het Gemend Koor Lichtenvoorde, Inter Nos, Herenkoor, Kinderkoor en ook Nonet waarbij Ben Stevens zong. Muzikaal voelen Ben Stevens en Tiny Doppen elkaar goed aan. Tiny inmiddels de tachtig gepasseerd speelt nog elke dag minstens een uur piano.

Ben Stevens komt uit Winterswijk. Hij begon als koorknaap in Bredevoort en zong ook bij het rooms katholieke Herenkoor, nam vervolgens zangles op de Winterswijkse muziekschool. Ben ging nog een stap verder en liet zich verder scholen door zangpedagogen Cora Canne Meijer en Max van Weegberg. Ben Stevens won het televisie zangtalentprogramma 'Úna Voce Particolare' dat gepresenteerd werd door Ernst Daniel Smid. Ben Is daarna veel met Ernst Daniël opgetrokken. Zo zongen ze samen op de 50+ plusbeurs te Utrecht. Ben was ook solist in de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd door Ensemble Vocal Pierre Villette in de Bonifatiuskerk. In hun programma grijpen Tiny en Ben terug op het repertoire van vroeger met onder andere melodieën als Wolgalied, La Donna è Mobile en bekende Weense melodieën.

Het Ensemble Slav'Mir uit de Gelderse Achterhoek werd in 2007 opgericht door liefhebbers van Russisch-Orthodoxe muziek. Naast deze muziek brengt het koor ook vrolijke volksmuziek uit Oost Europese landen ten gehore met aan de volksaard aangepaste kledij. De naam Slav'Mir is afgeleid van Slavibogi wat 'God zij met ons' betekent en Mir wat zowel 'wereld' als 'vrede' betekent. De leden van het koor komen uit Lichtenvoorde, Harreveld, Vragender, Groenlo, Aalten, Winterswijk, Terborg en Ulft en zijn allen tevens lid van andere koren. Sinds de oprichting staat het koor onder leiding van dirigent Marjo Spekschoor, die de door de leden ingestudeerde stukken, tijdens de maandelijkse repetitie tot een harmonieus geheel samenbrengt. Onlangs heeft het koor weer een zeer geslaagd concert gegeven in de Johanneskerk. Naast het jaarlijks concert dat in het voorjaar wordt gehouden, neemt het koor ook deel aan diverse zangfestivals, benefietconcerten en optredens in verzorgingstehuizen zoals tijdens deze Instuif in Antoniushove. Het concert begint om 14.30 uur, de entree bedraagt 5,- euro. (Zie ook de rubriek 'Keitjes')                                                                        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant