Het bestuur van Lokalen. Foto: PR
Het bestuur van Lokalen. Foto: PR

Creatieve duizendpoot heeft zoveel 'MEER' te geven

Algemeen

'Ik wil de verbindende factor zijn tussen kunst, cultuur en educatie'

Door Annekée Cuppers

LIEVELDE - Michiel Wopereis (1980) groeide op in het Achterhoekse Lichtenvoorde en voelde van jongs af aan al aan dat hij 'anders' was. "Ik had hele andere interesses dan leeftijdsgenootjes, had een enorme verbeeldingskracht en verzon fantastische verhalen die ik dan met veel uiterlijk vertoon naar buiten bracht. Mijn klasgenoten begrepen me niet altijd en maakten het me niet makkelijk. Maar het zat er toen al in, dat ik anderen wilde vermaken en iets teweeg wilde brengen."

Tot rust komen
Zo'n vijftien jaar lang genoot Michiel van het bruisende leven in Nijmegen maar sinds augustus 2016 woont hij met zijn partner Arjen Vermeulen in het kerkdorp Lievelde. "Mijn stadse vrienden steken er wel eens de draak mee. Lekker rustig, daar in de Achterhoek! Ik kan het alleen maar beamen, inderdaad, lekker rustig. Toen ik hier net weer kwam wonen, ging ik overdag wel eens een flinke ronde wandelen in de omgeving. Zoals ik dat in Nijmegen gewend was met mijn oortjes in, fijn met een muziekje op. Tot het plotseling tot me door drong dat ik helemaal geen muziek nodig had om de ruis van de stad te overstemmen. Heerlijk die rust en de geluiden van de natuur, zo kan ik al mijn gedachten weer op de rij zetten en alles even laten bezinken."

Frankrijk-avontuur
Dat het stel in Lievelde terecht kwam, is eigenlijk een speling van het lot. Michiel: "In 2015 zouden we van een bevriend stel een bed & breakfast in Frankrijk overnemen maar dat liep helaas helemaal spaak. Alles was in kannen en kruiken en contractueel goed vastgelegd. We zouden een jaar meewerken in de b&b en de zaak stap voor stap overnemen. Maar toen het tijdstip naderde waarop we naar Frankrijk zouden afreizen, begon de communicatie met de eigenaren steeds moeizamer te lopen. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit; ze hadden relatieproblemen en zagen het met elkaar en met ons, niet meer zitten. Een enorme klap want behalve dat we onze banen hadden opgezegd en ons huis hadden verkocht, moesten we ook alle zakelijke afspraken en alle reserveringen voor 2016 weer afzeggen. We hebben nog geprobeerd de koop van de b&b af te dwingen maar omdat we dan ineens het totale aankoopbedrag op tafel moesten leggen, bleek dit een onhaalbare kaart. Zo werd met één e-mail onze hele toekomst weggevaagd en moesten we helemaal opnieuw beginnen."

Stoppen als groepsleerkracht
Gelukkig vond het stel al snel een tijdelijke woonruimte in Nijmegen en kon Arjen direct weer aan de slag bij zijn oude werkgever. Voor Michiel lag dit anders. Hij had afscheid genomen van de basisschool waar hij zo'n tien jaar als vaste leerkracht gewerkt had. Nu belandde hij voor drie dagen in de week in een invalpool maar kwam er gaandeweg achter dat hij als groepsleerkracht in het onderwijs toch niet meer op zijn plek was. "Na de zomervakantie van 2016 kwam toen onvermijdelijk de man met de hamer en moest ik wel stoppen als groepsleerkracht en verwerken wat ik de afgelopen jaren had meegemaakt. Ook waren we nog steeds op zoek naar een permanente stek om te wonen. Het was Arjen die voorstelde om eens in de Achterhoek te gaan zoeken en zo kwamen we uiteindelijk op deze prachtplek terecht."

MEER! Michiel
Sinds november 2016 is Michiel als sociaal ondernemer voor zichzelf begonnen. Met MEER! Michiel wil hij de verbinder zijn tussen kunst, cultuur en educatie. Hij heeft zoveel 'meer' te geven dan hij in het onderwijs kwijt kan, dat is hem wel duidelijk. "Onderwijs is nog steeds mijn passie maar niet meer in de vorm zoals ik dat twaalf jaar lang gedaan heb. Ik heb nog veel meer talenten waarmee ik anderen graag meer kunst en cultuur wil laten organiseren en beleven. Bijvoorbeeld een theaterfestival opzetten. Of welzijnsprojecten koppelen aan kunst en cultuur. Mijn interesses zijn duidelijk anders geworden en ik zit midden in het proces om mezelf opnieuw uit te vinden. Als vanzelf komen er veel interessante dingen op mijn pad. Zo ben ik door initiatiefnemer Arthur Lurvink gevraagd mee te werken als coördinator van het project 'Lokalen', een creatieve werkplaats voor de zelfontwikkeling van jonge kunstenaars en designers in een oude basisschool in Lichtenvoorde. In mijn hoofd komen dan direct al duizend-en-een ideeën naar boven."

Mary Miracle
Een bijzondere vorm van theater bedrijven, is voor Michiel zijn alter ego Mary Miracle. Dat begon allemaal toen Michiels dertigste verjaardag in zicht kwam. "Ik wilde een knotsgek, compleet out-of-the-box feest geven waarbij de traditionele man-vrouwrollen werden omgedraaid. Als thema koos ik voor de roadmovie over een groep drag queens, 'Priscilla, queen of the dessert'. Het themafeest groeide in de aanloop er naar toe uit tot een waar evenement bij mij thuis. Ik had maar liefst drie divajurken en enorme pruiken aangeschaft en zelf een boa in elkaar geknutseld van kinderslippers. Het was eigenlijk niet te doen, feesten op hoge hakken met een boa van bijna 5 kilo om mijn nek, maar de avond was een waanzinnig succes."

Gender-blender
Hoewel het niet direct de bedoeling was, groeide Michiels act al snel uit tot een fenomeen. Als Mary Miracle werd hij gevraagd om de Ladies Night bij de plaatselijke Intratuin op te luisteren. Daarna kwamen er steeds meer aanvragen om als gastvrouw, dj of entertainer menig evenement een bijzondere 'swung' te geven, met de optredens bij de Roze Woensdag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Zwarte Cross als hoogtepunten. Toch is Mary Miracle voor Michiel zoveel meer dan alleen een act. "Ik wil een reactie bij mensen teweeg brengen, een genderblender-moment waarop ze even moeten schakelen. Is dat nu een man of een vrouw en waarom doet ie dat? Ook om een maatschappelijke bewustwording te creëren dat er meer is dan alleen man en vrouw. Ik speel echt een rol. Mary Miracle is een soort uitvergroting van mezelf, ze is veel brutaler dan ik zelf durf te zijn."

Kers op de taart
Michiel heeft door de jaren heen Mary Miracle steeds verder geprofessionaliseerd. "In het begin zag je meer Michiel er doorheen, een man die er als een vrouw uit wilde zien. Nu werk ik eerst mijn eigen gelaatstrekken helemaal weg en 'teken' dan pas het gezicht van Mary Miracle, een proces dat al snel enkele uren in beslag neemt. Maar eigenlijk is dat proces van opmaken en aankleden het mooiste aan Mary Miracle. Dat je dan met je optreden ook nog de mensen mag vermaken en in beweging brengt, is dan de kers op de taart."


www.meermichiel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant