Geert en Albertien steken de 'miete' aan. Foto: Karin Stronks
Geert en Albertien steken de 'miete' aan. Foto: Karin Stronks

Paasvuur Zieuwent trekt ruim drieduizend bezoekers

Algemeen

ZIEUWENT – Het paasvuur in Zieuwent trok op eerste Paasdag ruim drieduizend bezoekers. De indrukwekkende 'miete', 780 kuub snoeihout, compact opgestapeld, werd door Geert en Albertien Meulenveld aangestoken. Al snel stond de brandstapel in lichterlaaie, een enorme hitte straalde er vanaf.

Door Karin Stronks

Ruim drieduizend bezoekers waren aanwezig op de locatie waar PaasPop werd gehouden en waar de compact opgestapelde tien meter hoge 'miete' midden in een weiland klaar stond. De Harmonie Zieuwent - Mariënvelde kwam aangemarcheerd, gevolgd door de vaandelzwaaiers. Vertegenwoordigers van stichting Paasvuur Zieuwent, de bouwgroep en Geert en Albertien Meulenveld stonden bij de 'miete' tijdens de serenade.
Michiel Verhoeven, secretaris van de stichting Paasvuur sprak de toeschouwers toe: "De 'miete' is tien bij tien bij tien meter en bevat 780 kuub snoeihout. Zieuwent telt 780 huishoudens, dus dat betekent dat er één kuub per huishouden op de stapel ligt! Dit jaar mogen Geert en Albertien Meulenveld het paasvuur aansteken als blijk van dank omdat zij al minstens vijftien jaar de bouwgroep op de zaterdag voor Goede Vrijdag van een maaltijd voorzien!" Albertien kreeg een bos bloemen van Gijs Reukers van de bouwgroep.

De fakkels werden aangestoken en Albertien en Geert staken de enorme 'miete' aan op verschillende plekken. Al snel stond de complete 'miete' in lichterlaaie en straalde een enorme hitte uit. Geert voelde zich vereerd dat hij het paasvuur aan mocht steken. "Ik vond het best spannend maar kreeg vrij snel de smaak te pakken! Ja inderdaad is het een hele eer, ik had het niet verwacht dat Albertine en ik het paasvuur mochten aansteken, we waren echt verrast. Het gebeurt maar één keer per jaar hè", glimlacht Geert Meulenveld. Albertien voegt toe: "We hebben inderdaad jarenlang op de zaterdag dat de bouwgroep druk bezig was voor het eten gezorgd, en ze zijn met vijfentwintig à dertig man! We kookten zelf, vaak verschillende stamppotten maar we maakten ook wel nasi. Het is altijd gezellig!"

Al in december begint de bouwgroep met het verzamelen van bundels snoeihout. "We halen de bundels hout bij de mensen thuis op met de platte wagen en leggen het hier in de wei. Ook komen mensen het vaak hier brengen. Vijf zaterdag vóór Goede Vrijdag beginnen we met stapelen", legt Joost Rouwhorst, voorzitter van stichting Paasvuur Zieuwent uit. De bundels hout worden om en om opgestapeld om de 'miete' stevig te maken. Sergio Wopereis van de bouwgroep vertelt: "We stapelen alles met de hand op met de afgezaagde kant naar de buitenkant. Als we hogerop komen gebruiken we een steiger en staan sommigen van ons te stapelen bovenop de 'miete' die voorzien is van een valbeveiliging."

Terwijl het paasvuur volop brandt klinkt er buiten vrolijke muziek van de Shuffle Percussion Group. Mensen eten een patatje, drinken wat en staan in groepjes bij elkaar. Kinderen rennen rond, vermaken zich. Avonds staan de formaties Hot Stuff en Terms and Conditions op de planken in de grote tent. Tweede Paasdag staat een paasbrunch op het programma en zorgen de Slingeland Kapel Beltrum, Bandje Speciaal, DJ Bacchie en Die Tolle Leute voor muziek en gezelligheid.

De 'miete'. Foto: Karin Stronks
Serenade bij de 'miete'. Foto: Karin Stronks
Ruim 3000 toeschouwers bij paasvuur Zieuwent. Foto: Karin Stronks
De fakkels worden aangestoken. Foto: Karin Stronks
Paasvuur met brandend kruis. Foto: Karin Stronks
Gezelligheid rondom het paasvuur. Foto: Karin Stronks
Geert en Albertien Meulenveld bij het paasvuur. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant