Naast Femia Siero staat wethouder René Hoijtink met het boek. Foto: Karin Stronks
Naast Femia Siero staat wethouder René Hoijtink met het boek. Foto: Karin Stronks

Veldnamen en boerderijnamenboek Lichtenvoorde gepresenteerd

Algemeen

Eerste exemplaar overhandigd aan wethouder René Hoijtink

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – Ruim vijfendertig jaar geleden werd een begin gemaakt met het verzamelen en optekenen van veld- en boerderijnamen van de voormalige gemeente Lichtenvoorde. Vele malen stagneerde het verzamelen, even zo vaak werd het onderzoek weer opgepakt. Jarenlang zijn vrijwilligers in de voormalige gemeente Lichtenvoorde bij bewoners in het buitengebied op bezoek geweest om de namen van velden en boerderijen te achterhalen, alle moeite is niet voor niets geweest. De informatie is vastgelegd in een boek.

Donderdagavond 20 april was het zover en werd het boek gepresenteerd door de vereniging voor oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL). In de goed gevulde grote zaal van De Koppelpaarden werd het eerste exemplaar door Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), overhandigd aan wethouder René Hoijtink. Het boek wordt aangeboden aan de leden van de VOL en is binnenkort bij de boekhandel verkrijgbaar voor 14,95 euro. Het naslagwerk wordt uitgegeven door ECAL.

Hans Tijdink, voorzitter van VOL, complimenteerde de vrijwilligers voor hun geweldige inzet en vertelde dat het boek mede door steun van de gemeente Oost Gelre, leden van VOL en het Plantenfonds tot stand is gekomen. "We gaan het boek binnenkort bij onze leden bezorgen", sprak hij. Frans Bonnes, redacteur van de uitgave van VOL kreeg het woord, hij vertelde in dialect hoe het boek over veld- en boerderijnamen van de voormalige gemeente Lichtenvoorde tot stand is gekomen.

"Het Staring Instituut, wat nu 'Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers' (ECAL) heet, heeft ons, (VOL), verzocht om de veld- en boerderijnamen te achterhalen en archiveren. We zijn met een werkgroep aan de slag gegaan maar door allerlei omstandigheden, onder andere het overlijden van betrokkenen, is het onderzoek meerdere keren gestagneerd", vertelde Frans. Bij toeval kwam tien jaar geleden de zoektocht naar boerderij- en veldnamen onder de aandacht van de dialectgroep, zo werd volgens Frans 'het niet-gezochte gevonden' en het idee voor een boek kreeg vorm.

Het onderzoek werd steeds weer opgepakt door vrijwilligers van VOL, uit respect voor hun voorgangers. Er werden gemeentekaarten bestudeerd en talloze bezoekjes gebracht aan bewoners van het buitengebied van Lichtenvoorde. Frans Bonnes glimlacht: "Soms bezochten we mensen die ons verschillende namen gaven van een veld of boerderij. Wij togen dan naar ECAL om te overleggen met Lex Schaars over welke naam nu de juiste was… Tot de verbeelding sprekenden namen kregen we te horen, zoals in Harreveld Koks Heud en Grotenkampswal, rond Lievelde de veldnamen Kleine Biele en Kleutjesvore, in het buitengebied van Vragender onder andere Kroezenkamp en Kroezeman, in Zieuwent Woltas Tone en kerkenpad Könningstool. Het zou toch jammer zijn als deze prachtige namen verloren zouden gaan.."

In Vragender bracht VOL vrijwilliger Henny Bennink een bezoek aan de broers Jan en Frans Wessels, hij maakte een fietstocht met de destijds tachtig-jarige Frans Wessels die veel kon vertellen over het buitengebied. Bennink vertelt: "Frans Wessels fietste zo langzaam dat ik moeite had om op m'n fiets te blijven zitten en het ging ook mis, door het trage fietsen kwam ik ten val in een greppel… en Frans praatte maar door… door mijn val heb ik enkele anekdotes gemist…"

Wethouder René Hoijtink uit Groenlo mocht het eerste exemplaar van het boerderij- en veldnamenboek van Lichtenvoorde en omstreken in ontvangst nemen. Volgens Frans Bonnes heeft Groenlo een inhaalslag te maken wat betreft onderzoek naar veld- en boerderijnnamen, hij noemde het Groenlose buitengebied een 'witte vlek'. Wethouder Hoijtink grapte dat deze 'witte vlek' wellicht als een 'rode lap' zal werken op columnist De Libero…

Na de boekpresentatie kon het gezelschap luisteren naar een lezing van Hans de Graaf over het verdwenen klooster Schaer. De Graaf schreef na minutieus onderzoek het boek 'Windesheimers op De Heide' over dit klooster wat tientallen jaren een florerend oord was.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant