Tafeltennisreünie in teken nostalgie

Algemeen

LICHTENVOORDE - Afgelopen zondag 23 april was het dan eindelijk zover: de door een aantal oudgedienden gekoesterde wens ging in vervulling. Na bijna een jaar van voorbereiding vond de ontmoeting plaats tussen mensen die in de vijftiger of zestiger jaren competitie speelden in de afdeling Oost-Gelderland en/ of een bestuursfunctie vervulden. Een ontmoeting vol nostalgie en anekdotes.

Het was een uniek gebeuren: de ene grijze (of kale) kop na de ander betrad de Zandschoppe. Wie ging achter dat gezicht schuil? Gelukkig waren er badges voorzien van naam. Een soms ontroerend weerzien tussen de veelal tachtigers, waarbij 70 jong afstak.
Het duurde nogal een tijdje voor de gastheer en mede-initiatiefnemer Wil Heinst aan zijn begroetingsspeech kon beginnen. In vogelvlucht ging hij in op de geschiedenis van wat ooit de afdeling Oost-Gelderland was. Een afdeling die in 1992 nog het 40-jarig bestaan vierde in het Sourcy Centrum in Zieuwent. Op 20 januari 1998 viel het doek voor de afdeling, waarvan de clubs deel gingen uitmaken van de afdeling Gelre.
Heinst wees op de eerste zaal – gebouwd in 1993- die later omgedoopt werd tot Theo Heutinckzaal. Theo Heutinck, vele jaren de legendarische beheerder bij dag en nacht, die zelfs een matras verstopt had om te kunnen overnachten. Theo was een begrip en zeer gezien in Oost-Gelderland als man met tafeltennis in zijn DNA. De aanwezigen op de reünie eerden de 'kleine grote man', die in 2008 plotseling overleed, met een applaus.
Als gastspreker was Femia Siero aanwezig, zelf oud-tafeltennisser, maar nu in de hoedanigheid van directeur van het ECAL (Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers) in Doetinchem. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan het Oost- Gelders tafeltennisarchief. Een hele klus, want inmiddels zijn er zes grote volle dozen aangeleverd. Ook haar voordracht van een prachtig gedicht van een onbekende tafeltennisser uit de jaren 60 sloeg aan.
Daarna kreeg mede-initiatiefnemer Eddy Krabbenbos uit Doesburg en ooit tafeltenniscorifee met menig anekdote de handen op elkaar. Als laatste spreker vertelde de voorzitter van de afdeling Gelre Wim Fennis over het huidige wel en wee bij de afdeling.
Na de fotosessie en de verzorging van de inwendige mens was het tijd voor ontmoetingen. Heel bijzonder daarbij was de ontmoeting tussen de toenmalige toppers uit de afdeling. Maar plots bleek er nog een goede zanger aanwezig. De uit ' s Heerenberg afkomstige Ton Bod verraste de aanwezigen met een prachtig a capella gezongen nostalgische operettemelodie 'Es war einmal'. De organisatoren (waaronder ook oud-Zieuwentenaar Wil ten Bras) kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag, waarop veel vriendschappen hernieuwd zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant