De Paloma's eren het Hanska urgeltjen.
De Paloma's eren het Hanska urgeltjen.

De Paloma's eren 'Hanska urgeltjen'

Algemeen

REGIO - Achterhoeks Cultureel Erfgoed van de bovenste beste plank! Hanska Duo; de muzikale nalatenschap van wijlen Hans Wonnink. Decennialang razend populair in de Achterhoek. Nog steeds. Muziek die zelfs na de grootste pestdag nog een brede grijns op je gelaat tovert. Al kun je helemaal niet dansen, toch krijg je de neiging, op klassiekers als 'Schat woar blief ie, met mien andievie,' 'Medicijnen,' 'De bende,' 'Kop niet stoan noar werken.' In het kader van ''t Urgeltjen', een project van Werner Willemsen en Roy Wolbrink uit Baak, ontstaan uit liefde voor het orgel en de muziek die er op gemaakt werd door icoon Hans Wonnink, klinkt in de Martinuskerk deze zondagmorgen de Hanskahoogmis.

Door Henri Walterbos

Een ouder echtpaar komt glimlachend met hun wandelschoenen aan en hun 'skistokken' onder de arm de kerk ingelopen omdat ze aangetrokken worden door het geluid van het orgel waar toetsenvirtuoos Geo Wassink de leien mee van de kerktoren speelt. Of het door de soms ietwat prikkelende teksten komt, is niet te zeggen, maar het heerschap blijft breedgrijnzend staan kijken en luisteren terwijl mevrouw al snel rechtsomkeert maakt. De in Lichtenvoorde woonachtige Grollenaar Paul van Druten, liefhebber pur sang, zorgt er met zijn camera voor dat het optreden voor intimi niet na een uur historie is en in de vergetelheid raakt maar bewaard blijft voor het nageslacht. Voor een ieder die het wil horen.

Halve eeuw Hanska Duo
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Hanska Duo de Achterhoek verraste met hun bijzondere geluid. Karel Klaassen was de eerste drummer die met Hans Wonnink de Achterhoekse podia bestormde. Ook Achterhoekse legende Jan Manschot tikte vele malen breed lachend van achter zijn snor de nummers af voor Hans Wonnink, evenals huidig Pensionado's drummer Bennie Migchelbrink. Zelfs Bennie Jolink was groot fan en ging regelmatig met zijn muzikale vrienden op pad, om ook af en toe mee te doen. Met veel respect wordt in de Achterhoek nog steeds over het Hanska Duo gesproken. De muziek is aan een ware revival bezig. De liederen zijn tijdloos en doen nog steeds schaterlachen en verlangen naar 'olderwetse gezelligheid' en ouderwetse gezelligheid.

Glimmende wangen
Werner Willemsen en Roy Wolbrink en enkele uitverkorenen staan met glimmende wangen te genieten wat 'piratenorkest' De Paloma's laat horen. Genieten met een hoofdletter G, met muzikanten die allen hun sporen reeds verdiend hebben in andere bands en zichtbaar 'onmundig' veel plezier beleven in het bandje dat normaliter enkel piratenhits uit vervlogen tijden speelt; Nick Obbink (gitaar), Gwendo Jansen (accordeon), Joyce Kuster (drums), Ina Overbeek (zang), Richard Hunting (bas en zang) en Geo Wassink op 't Urgeltjen, de Eminent Grand Theater 2000, het Hanska-relikwie. "Dit is echt geweldig. Beter kan niet," reageert Werner als de band op stoom is gekomen. "Dit moet toch in stand gehouden worden." Daar doen de Baakse vrienden hun uiterste best voor, zonder commercieel belang. "We willen de muziek van het Hanska Duo, op het originele orgel, in verschillende samenstellingen laten horen in de gehele Achterhoek. Geen grote feesttenten, maar gewoon in fijne kroegjes, gezellig biertje erbij en we zijn dol gelukkig," klinkt Werner oprecht, terwijl Roy instemmend knikt. "Er zit nog meer in het vat. We zijn nog op zoek naar toetsenisten die dit orgel kunnen bespelen, zodat we het vaker kunnen laten horen. Dit jaar willen we ook nog een Hanska Tribute avond organiseren."

Altijd groot feest
Geo Wassink heeft zich 't Urgeltjen inmiddels zeer eigen gemaakt. Hij is duidelijk zeer in zijn element achter het 120 kilo wegende gevaarte. "Ik heb het orgel enkele maanden mogen proberen. Werner belde me namelijk een keer op of ik een keer met orgel wilde stoeien. Het is zeer bijzonder hier op te mogen spelen. Op diverse kermissen heb ik het orgel gehoord in het verleden. Het was altijd groot feest." Het betreffende orgel is zelfs voor Geo niet een kwestie van 'zitten en gaan met die banaan.' "Je moet wel even zoeken soms. Er zitten zo ontzettend veel knopjes op, en galmpjes en vibrato's, maar na een half uur weet je het wel ongeveer," lacht de Varssevelder. Het repertoire van het Hanska Duo is niet nieuw voor De Paloma's. "Naast piratenhits spelen we ook al nummers van het Hanska Duo. Dat vinden de mensen in de Achterhoek leuk." De reputatie van De Paloma's gaat ze inmiddels al ver vooruit. Er komen inmiddels meer aanvragen voor optredens binnen dan men honoreren kan. "We zitten allemaal in meer bandjes nog, dan is dat lastig, maar het is wel enorm genieten als je aan het spelen bent en mensen gaan stijldansen, zoals vroeger. De mensen kennen de liedjes allemaal nog van de geheime zenders van vroeger. Ze hebben ontzettend veel sfeer."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant