Stille tocht naar het monument. Foto: Karin Stronks
Stille tocht naar het monument. Foto: Karin Stronks

Dodenherdenking in Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE – In Lichtenvoorde werd, net als in de rest van Nederland, op 4 mei de dodenherdenking gehouden. Een gemêleerd gezelschap woonde de plechtigheid in Lichtenvoorde bij, er waren opvallend veel nieuwkomers.

Door Karin Stronks

Om 19.00 uur begon de dodenherdenking in de st. Bonifatiuskerk. Walter Leemreize, voorzitter van het 4 mei comité, heette de aanwezigen van harte welkom. Er werden verhalen en gedichten voorgelezen door een vluchtelinge uit Irak, scholieren van Marianum en van de Pastoor van Arsschool. Er werden toepasselijke muziekstukken gespeeld door Harmonie st. Caecilia, onder leiding van Ira Wunnekink. Leerlingen van de pastoor van Arsschool hadden collages gemaakt die op panelen voor in de kerk te zien waren.

Wethouder René Hoijtink sprak de aanwezigen toe, hij benadrukte het belang van de verhalen die steeds verteld moeten worden, roemde het thema van de dodenherdenking van dit jaar 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Hoijtink: "Verhalen van ouderen, van overlevenden, van ervaringsdeskundigen zoals Indiëgangers, maakt de geschiedenis voelbaar. Nog altijd verschijnen er boeken met kleine verhalen van gewone mensen, geen fictie maar waar gebeurd. We mogen deze verhalen niet relativeren, niet vergeten. Ook niet de vele offers die zijn gebracht voor onze vrijheid en de juiste beslissingen die na de oorlog zijn genomen. We moeten zuinig zijn op onze vrede."

Rond 19.45 uur wandelde het gezelschap in een stille tocht naar het monument aan de Dijkstraat, voorgegaan door slagwerkers van st. Caecilia. Bij het monument werden twee minuten stilte in acht genomen waarna er kransen en bloemstukken werden gelegd door onder andere wethouder René Hoijtink, vertegenwoordigers van veteranen, van de kerken en inwoners van Lichtenvoorde. Scholieren noemden de namen die op het monument vermeld zijn, onder andere vermoorde Joden en verzetsmensen, in Nederlands Indië gesneuvelde militairen en slachtoffers van bombardementen.

Er werd vervolgens een bezoek gebracht aan de algemene begraafplaats waar 23 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven zijn. Ook hun namen werden genoemd en er werden door scholieren bloemen bij de graven gelegd. Wethouder René Hoijtink sprak nog een paar woorden, over de jonge vliegeniers die in Lichtenvoorde begraven liggen, over vrede en vrijheid: "Ook deze jonge mannen, die hier zijn gesneuveld, hadden dromen en idealen. Zij gaven hun leven voor onze vrede en vrijheid, in een voor hun vreemd land. Morgen, 5 mei, vieren we de vrijheid. Laten we die vrijheid doorgeven!"

Dodenherdenking in de Bonifatiuskerk. Foto: Karin Stronks
Een groet bij het monument. Foto: Karin Stronks
Een gemeleerd gezelschap bezocht de dodenherdenking. Foto: Karin Stronks
Wethouder René Hoijtink legt een krans namens de gemeente Oost Gelre. Foto: Karin Stronks
Namens de veteranen wordt een krans gelegd. Foto: Karin Stronks
Harmonie st. Caecilia zorgt voor passende muziek. Foto: Karin Stronks
Scholieren leggen bloemen op de graven van gesneuvelde geallieerden. Foto: Karin Stronks
Plechtigheid op het kerkhof. Foto: Karin Stronks
Plechtigheid op het kerkhof. Foto: Karin Stronks
Plechtigheid op het kerkhof. Foto: Karin Stronks
De vlag hangt halfstok. Foto: Karin Stronks
Namens de kerken wordt een bloemstuk gelegd. Foto: Karin Stronks
Scholieren vertellen over hun collages over WO II. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant