Bestuur WMO Harreveld met wethouder Jos Hoenderboom (rechts) en WMO raadslid Carry de Vries (links). Foto: Karin Stronks
Bestuur WMO Harreveld met wethouder Jos Hoenderboom (rechts) en WMO raadslid Carry de Vries (links). Foto: Karin Stronks

'We kunnen wel meer 'Harreveldjes' gebruiken'

Algemeen

WMO Harreveld officieel geopend

Door Karin Stronks

HARREVELD – In een goed gevulde grote zaal van dorpshuis 't Kempken is WMO Harreveld op donderdag 18 mei officieel geopend. Voor de opening konden belangstellenden een route lopen langs informatiestands en uitleg krijgen over wat WMO Harreveld zoal doet. Na de ronde kwamen de bezoekers in de grote zaal terecht die steeds voller begon te lopen. Rond de klok van 20.00 uur begon het officiële programma met enkele positieve toespraken en een verrassend interview. Een druk op de rode knop, een harde knal en een regen van confetti luidde de opening van WMO Harreveld in.

Engelien Kolkman opent de avond met een welkomstwoord: "We heten met name wethouder Jos Hoenderboom, WMO raadslid Carry de Vries en de raadsleden welkom! Even in het kort over hoe WMO Harreveld mogelijk is gemaakt, al in 2012 zijn wij met verenigingen en inwoners om de tafel gegaan om een 'wensenplan' te maken. Kern hiervan was dat iedereen mee moet kunnen doen, jong, oud, met en zonder beperking. Als basis is ons dorpshuis 't Kempken belangrijk, de 'huiskamer' van Harreveld. De minisoos bestaat al tien jaar, het 'met-etten' is in 2013 opgestart, 'een bakkie doen' kan al zes jaar elke dinsdag, één keer per maand met een leuke activiteit of spreker. 'Heel Harreveld' organiseert evenementen voor iedereen uit Harreveld. Alles voor de leefbaarheid van ons dorp!"

Wethouder Jos Hoenderboom sluit zich volledig aan bij de toespraak van Engelien. Hij glimlacht: "Jullie mogen trots zijn op jezelf, Nederland kan wel meer 'Harreveldjes' gebruiken! Hier is veel werk verricht, hier zijn schotten en drempels genomen. Ik ben onder de indruk van jullie inzet, namens het gemeentebestuur zeg ik: 'Bedankt voor alles wat jullie doen'. Ik wilde iets meebrengen maar dat is niet gelukt, er komt nog iets aan wat veel voorstelt!"

In september 2016 ging WMO Harreveld al van start, het is als pilot begonnen. In juli 2018 zal er geëvalueerd worden. Bestuurslid Anja Klein Holkenborg heeft binnen WMO Harreveld de rol van tussenpersoon naar de gemeente Oost Gelre, instanties en organisaties. Engelien: "Wij zetten een stapje extra, niet alleen WMO taken vervullen we maar ook bieden we participanten een stage- of werkplek. Participant van het eerste uur is Lisa!" Lisa komt naar voren om enkele vragen te beantwoorden. Lisa zegt: "Op maandag help ik met schoonmaken en zorg voor broodjes en koffie. Dinsdags mag ik helpen in de kantine, bijvoorbeeld met het aanvullen van de koeling. Bernadet is mijn begeleider, bij haar kan ik altijd terecht met vragen, zij geeft me nooit veel opdrachten tegelijk omdat ik dat moeilijk vind. Ik wil hier nooit meer weg!" Een spontaan applaus volgt. Lisa mag samen met WMO raadslid Carry de Vries de rode knop indrukken, een knal volgt met een regen van confetti, WMO Harreveld is officieel geopend.

William Klein Zeggelink, één van de bestuursleden van WMO Harreveld vertelt: "Vroeger werd vanuit Den Haag alles geregeld, bepaald en betaald wat betreft de maatschappelijke ondersteuning. Nadat deze diensten zijn overgeheveld naar de gemeenten ontstonden overal burgerinitiatieven, ook hier in Harreveld. Wat mij trots maakt is dat in onze kleine gemeenschap zoveel mogelijk is, door veel vrijwilligers wordt ook dit WMO Harreveld mogelijk gemaakt. Hier sluit ik me graag bij aan!" Klein Zeggelink is twintig jaar uit Harreveld weggeweest, heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan voor het Nederlands Kankerinstituut en promoveerde. Hij hecht geen waarde aan 'het grote geld' en ook de grote stad trok hem niet meer, William keerde terug naar zijn roots. Hij zorgt voor zijn hulpbehoevende ouders, daarnaast verricht hij vrijwilligerswerk. "Dat geeft me veel voldoening", aldus Klein Zeggelink. William Klein Zeggelink vormt samen met Karin Huinink, Wendy Wieggers, José Weikamp, Anja Klein Holkenborg en Engelien Kolkman het bestuur van WMO Harreveld.

Wethouder Jos Hoenderboom spreekt bij de opening van WMO Harreveld. Foto: Karin Stronks
Engelien Kolkman van WMO Harreveld interviewt participant Lisa. Foto: Karin Stronks
Lisa en Carry de Vries openen officieel WMO Harreveld. Foto: Karin Stronks
Volle zaal in dorpshuis 't Kempken bij opening WMO Harreveld. Foto: Karin Stronks
Volle zaal in dorpshuis 't Kempken bij opening WMO Harreveld. Foto: Karin Stronks
Informatiestand van Heel Harreveld. Foto: Karin Stronks
Informatiestand over 'kom etten' en 'bakkie doen'. Foto: Karin Stronks
Informatiestand over 'kom etten' en 'bakkie doen'. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant