Bouwgroep, deelnemers en een zeepkist op de schans. Foto: Bram Wassink
Bouwgroep, deelnemers en een zeepkist op de schans. Foto: Bram Wassink

Zeepkistenrace bij kermis Lievelde wordt groot spektakel

Algemeen

'We hopen dat het aanslaat'

Door Karin Stronks

LIEVELDE – De voorbereidingen zijn in volle gang voor het nieuwe spektakel in Lievelde. Aan De Stegge wordt de laatste hand gelegd aan de ruim zeven meter hoge schans waarvan de zeepkisten gaan afdalen. Het dalingspercentage is 50%, twee meter vooruit, één meter naar beneden. De vier dames van team 'Maaskantje' kijken enigszins bedenkelijk tegen de hoge schans op. "Het is wel erg hoog! Zal nog spannend worden op kermiszondag…", zegt Renske Klein Gunnewiek.

De schans is bijna klaar, er moeten nog leuningen langs gemaakt worden. Teun te Poele heeft alles berekend en de tekening gemaakt van de indrukwekkende constructie. Het gevaarte kan vrij compact worden opgevouwen voordat het vervoerd wordt naar Loco in het centrum van Lievelde. De planken zijn van het weer- en waterbestendige Douglas hout. Teun vertelt: "We zijn 'met stoom en kokend water' begin mei begonnen met het bouwen van de schans. Het is inderdaad kort dag maar we hebben de klus geklaard! Deze schans is drie meter hoger dan die in Barlo maar hier hebben we geen weg die verder afdaalt. De snelheid moet puur uit de afdaling van de schans worden gehaald. Maar zo te zien lukt dat aardig!" De wagen die bij de fotoshoot is gebruikt raast naar beneden. En die stond nog maar op een meter of vier hoog.

Toen in december duidelijk werd dat het Wolcorso niet door kon gaan moest het bestuur naarstig op zoek naar een alternatief. Al snel kwam het idee voor een Zeepkistenrace opborrelen. Lisette Hissink van het bestuur geeft aan: "Om een mooie traditie niet al te abrupt te beëindigen wordt dit jaar een optocht gehouden waar enkele themawagens, jeugdwagens en de deelnemende zeepkisten worden getoond. Na de rondgang gaan de zeepkisten om beurten van de schans af. De zeepkistenrace bestaat uit twee onderdelen, het afdalen van de schans en het afleggen van een parcours met hindernissen. Vijftig teams hebben zich opgegeven, er is hier in de buurt geen skelter meer te koop… en nu maar hopen dat het aanslaat!"

Het bestuur heeft over het algemeen positieve reacties mogen ontvangen over het nieuwe kermisprogramma van de zondagmiddag. Lisette: "Natuurlijk zijn er mensen die het spijtig vinden dat het Wolcorso niet meer opgebracht kan worden. Maar er is begrip voor ons nieuwe plan. De deelnemers komen voornamelijk uit Lievelde maar we mogen ook racers uit Vragender begroeten!" Deelname is redelijk laagdrempelig. Toon Waalder geeft aan: "Wij doen mee als 'Thunderbirds', ja inderdaad gebaseerd op die oude serie met ruimtepoppen." Een grote Lieveldse vriendengroep heeft een aantal oude skelters opgekocht. Koen Spekschoor legt uit: "Zo kunnen we allemaal meedoen met de zeepkistenrace. Ja er kan per karretje één man mee omdat er één zitje is per skelter."

Renske Klein Gunnewiek, Joyce Bleumink, Nienke Wopereis en Elcke Klein Gunnewiek hebben meteen besloten om mee te doen. Zij gaan als 'Maaskantje', de zeepkist hebben ze kant-en-klaar gekocht in Tiel. "Het is de gifgroene Opel Manta uit het programma 'New Kids',", glimlacht Nienke Wopereis. "Ja het leek ons zo leuk om mee te doen maar nu we hier die schans zien vinden we het wel spannend. Het is erg hoog. Gelukkig zitten we met z'n tweeën in het karretje", merkt Renske op. Lisette voegt toe: "Er zijn inderdaad eisen waaraan een zeepkist moet voldoen en we adviseren alle deelnemers om fit en gezond aan de start te verschijnen!" De grote primeur van de Lieveldse Zeepkistenrace gaat op zondag 11 juni om13.00 uur van start.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant