De Kunstmarkt trekt altijd veel bezoekers. Foto: PR
De Kunstmarkt trekt altijd veel bezoekers. Foto: PR

Twee dagen Kunstmarkt bij Berenschots Watermolen

Algemeen

WINTERSWIJK – De veertiende editie van de Kunstmarkt bij Berenschots Watermolen komt er weer aan. In het weekend van 1 en 2 juli zijn er op het terrein rondom de historische watermolen weer talrijke gevarieerde werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland te bewonderen.

Door Bram Beckmans

De Kunstmarkt in het Woold is inmiddels een begrip onder Nederlandse kunstliefhebbers, wat te danken valt aan de Stichting Berenschots Mölle. De stichting riep in 2002 de Kunstmarkt voor het eerst in het leven. Toen met een dertigtal kraampjes. Vijftien jaar later staat het terrein vol met bijna negentig kramen. De gastvrijheid en unieke behandeling is misschien wel de sleutel naar dit succes geweest, vertelt organisator Wineke Buunk: "In de ochtend beginnen we met een kopje koffie voor de kunstenaars, 's middags zorgen we voor broodjes. Veel standhouders zijn dit niet gewend en onze gastvrijheid wordt vaak genoemd als één van de redenen om bij ons te komen. In vergelijking met de rest van het land vallen hier de kosten om een kraam te huren ook erg mee. Dat doen we bewust. De Kunstmarkt is voor ons altijd een spektakel waar we veel plezier aan beleven. Ook komt ons mooie waterrad en die unieke omgeving weer mooi in beeld."

Variatie genoeg
Bezoekers gaan hun handen vol hebben aan de vele kramen van de Kunstmarkt. Over de twee dagen verspreid zijn er in totaal 140 kunstenaars aanwezig die hun talent of ambacht laten zien. Volgens Buunk zijn dat niet zomaar wat kunstenaars bij elkaar: "We krijgen veel aanvragen van kunstenaars die hier willen staan. We bekijken die aanvragen nauwkeurig en maken dan de balans op. Aan de ene kant willen we graag echte professionals, maar soms zijn het juist de hobbyisten die de meest verbazingwekkende kunst maken."

De kunstenaars komen grotendeels uit Nederland, maar een aantal komt uit andere landen, waaronder Rusland en Syrië. Die samen voor een mooie afwisseling zorgen. Zo zijn er onder andere kramen met beeldhouwkunst, schilderkunst, aquarellen, houtbewerking, glasobjecten, sieraden, edelmetalen en streekgebonden kunst uit de Achterhoek. Voor de organisatie zelf is het lastig om te benoemen naar welke kunst ze zelf uitkijken. "Met de selectie van dit jaar hebben we weer de juiste afwisseling gekozen. Binnen verschillende takken van kunst willen we ook variatie. Als je het bijvoorbeeld over schilderkunst hebt, willen we niet alleen maar portret of landschapschilders hebben. Zo zijn er ook schilders die met olieverf werken, en er is zelfs een mevrouw die met pentekeningen de mooiste creaties maakt. Waarbij wij als organisatie al denken: 'Hoe is dit mogelijk?'. Die verbazing is iets wat onze markt sterk maakt. Zowel de bezoekers die enkel komen kijken als de bezoekers die echt aankopen doen verlaten het terrein vaak met een voldaan gevoel, waarbij ze zich hebben laten verrassen op het gebied van ontelbare soorten kunst", aldus Buunk.

Entree en parkeren
Naast alle inspirerende kunst is er ook nog muziek. Het Woolds Mansleukoor verplaatst zich op zondag over de markt en zorgt dan voor het muzikale vermaak. Vanzelfsprekend is het 365 jaar oude waterrad ook van dichtbij te bekijken.

Op zaterdag 1 juli is de Kunstmarkt geopend van 11.00 tot 17.30 uur, op zondag 2 juli van 10.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro per persoon, waarbij kinderen tot 13 jaar gratis toegang hebben. De ingang van de Kunstmarkt is niet aan de Wooldseweg, maar aan de Klandermansweg. Daar is voldoende parkeergelegenheid.


Volgende week verschijnt er een kortingsbon in deze krant. Met deze bon krijgt een tweede persoon gratis entree tijdens de Kunstmarkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant