Marieke Frank, Jan Jacob van Dijk, Ted Kok en Gert-Jan te Gronde verkennen op één fiets de nieuwe wandelroute. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Marieke Frank, Jan Jacob van Dijk, Ted Kok en Gert-Jan te Gronde verkennen op één fiets de nieuwe wandelroute. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Stevige wandeling in Nationaal Landschap

Algemeen

Waardevol landschap beleven in drie gemeenten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk presenteerden vrijdag een nieuwe wandelroute door het Nationaal Landschap Winterswijk. Die ligt niet alleen op het grondgebied van de naamgever, maar ook in de twee andere gemeenten. Wethouder Gert-Jan te Gronde (Winterswijk) vertelde dat een "mislukking" tot de wandeling van 20 kilometer had geleid. Wethouder Ted Kok (Aalten) had de route al met zijn vrouw gelopen. "We hebben veel moois gezien. Er was onderweg ook wel discussie over de juiste route, maar de wandeling heeft tot een hechtere band geleid."

De mislukking waar Te Gronde op doelde was de verkiezing van de mooiste natuur in Nederland, waarvoor bestaande of toekomstige Nationale parken in Nederland in aanmerking kwamen. Het Nationaal Landschap Winterswijk werd genoemd als mogelijk park. Om te onderbouwen waarom het fraaie landschap in de Oost-Achterhoek tot de mooiste gebieden van het land behoort werkten de drie gemeenten samen. Helaas werd de eindselectie niet gehaald, want de jury vond dat voor Gelderland maar één gebied in aanmerking kon komen, de Veluwe. Een onterechte keuze, vonden de betrokkenen. "De race om de mooiste te worden heeft ook veel goeds gebracht", zei Te Gronde, "want we willen meer samen aan het Nationaal Landschap doen." De wandeling is een eerste resultaat. "Het is nog geen bestuurlijke samenwerking", zei Kok, "Daar zijn we nog niet aan toe. Maar we werken wel op allerlei thema's samen."

Samen met bewoners waarde landschappen bepalen
De wandeling was te lang om gezamenlijk te lopen. De route werd daarom al fietsend officieel geopend door drie wethouders, die samen met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk op een Velorette, een soort tandem, een deel van de wandeling verkenden. Wethouder Marieke Frank (Oost Gelre) ondervroeg daarvoor eerst nog Van Dijk over de plannen van de provincie met de waardevolle landschappen. Een pot geld had hij niet in de aanbieding, al zei hij wel dat het bestaande budget voor aanleg en restauratie van landschapselementen niet geheel wordt besteed omdat er te weinig projecten zijn ingediend. Van Dijk vertelde daarna over de Agenda Landschap. Samen met de bewoners wil de provincie bespreken waarom de Gelderse landschappen mooi zijn, welke geschiedenis ze hebben en hoe de landschappen behouden moeten worden.

Van Bredevoort naar Meddo
Gevraagd naar zijn favoriete landschap moest Van Dijk de aanwezigen teleurstellen. Dat lag niet in Winterswijk, al denkt hij met veel genoegen aan het vlonderpad in het Wooldse Veen en aan het kleinschalige landschap. "Gelderland is mooi en heeft een grote variatie. Maar als ik heel diep in mijn hart kijk dan is het rivierengebied mijn favoriet. Dat is echt anders dan andere plekken in Europa." De wandelroute, die mede tot stand is gekomen dankzij de toeristische organisaties in de drie gemeenten, loopt van Bredevoort door het Klooster naar het Vragenderveen. Door de zuidrand van het Korenburgerveen, het Grote Goor en het lindenarboretum in Corle gaat de wandeling naar de Twee Bruggen. Over het campingterrein en langs de Slingeplas keert de wandelaar terug in Bredevoort. Deze route is 20 kilometer. De wandeling kan verlengd worden met zesenhalve kilometer door helemaal door de bufferzone van het Korenburgerveen en door het Meddose Veen heen te lopen. Een verkorting tot dertien kilometer is eveneens mogelijk door bij het Kloosterbos al het Grote Goor in te lopen en terug te gaan. Wethouder Kok adviseert goed schoeisel aan te trekken en "niet met blote benen het prachtige gebied in te gaan". Die kleine fout had hij wel gemaakt.

De wandelroute is verkrijgbaar bij de VVV's in Aalten, Bredevoort, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk.

Gezamenlijk op de fiets de nieuwe wandelroute door het Nationaal Landschap verkennen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant