Afbeelding

Vragender had weer echte Vragender optocht

Algemeen

VRAGENDER - Als je naar Vragender gaat om een mooi afgewerkte of van een rijke bloemenpracht voorziene optocht te zien, dan kom je bedrogen uit. Maar als je komt om te genieten van scherpe teksten, van het op ludieke wijze onder de aandacht brengen van lokale en politieke toestanden en je wilt een heerlijke stemming, dan is Vragender de juiste plek.

Door Ferry Broshuis

Zo was het zondag ook, de optocht als ludiek onderdeel van de Vroagender Karmisse. Het stikt op de wagens - die worden voortgetrokken door zware en ronkende tractoren en alleen daardoor al indruk maken - van scherpe en ludieke teksten. Wat dacht u van: 'We make Vragender great again'. Dan ben je gelijk op het politieke wereldtoneel beland want Trump en zijn escapades bij de muur van Mexico en dergelijke, het komt allemaal voorbij. Het is opvallend hoeveel jongeren op de wagens zitten, vrienden -, vriendinnengroepen of allebei; het zijn rondtrekkende formaties die er zin in hebben en dat gevoel overbrengen op het publiek

Lievelde
En er is ook lekker regionaal sarwerk. Zoals op het naburige kerkdorp Lievelde waar ze er dit jaar niet meer in geslaagd zijn het wolcorso op straat te brengen. 'Wi'j wol wal maar 't wol neet', dat zijn de teksten die het doen en ook die over de zeepkistenrace die Lievelde als alternatief had geboden. De gemeente kreeg er natuurlijk ook nog even van langs. Het is mooi dat in Vragender hele groepen langs de route bij elkaar zitten en van daaruit de optocht bekijken en ervan genieten.

Toekomst
Ze hoeven in Vragender niet echt heel bang te zijn dat er geen toekomst is want het stikte van de kleine wagentjes, allemaal kinderen die toch al iets van die bijzondere sfeer hebben meegekregen en daaruit fantasie putten. Zelfs een bruidspaar liep mee. Het lijkt er op dat Vragender op den duur zijn bijzondere optocht kan behouden.
Muziek was er ook, St. Antonius uit Vragender zelf en de Schanskloppers uit Lievelde maakten hun opwachting en zetten de optocht muzikaal luister bij.
En hoe moet het met het drankgebruik waar Oost Gelre zich bezorgd over maakt? Ook daar was ook een tekst voor: 'Alcohol lost geen problemen op, maar melk ook niet'.
Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. In ieder geval was Vragender zondag weer los. De mare van de optocht is ook dit keer weer waargemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant