Op 12 december weten de betrokkenen van de BMV of er een groot feest komt. foto: Kyra Broshuis
Op 12 december weten de betrokkenen van de BMV of er een groot feest komt. foto: Kyra Broshuis

Mariënvelde in de race voor 'beste dorpshuis'

Algemeen

MARIËNVELDE - Wie afgelopen donderdagavond naar TV Gelderland heeft gekeken, weet dat de BMV Mariënvelde in de race is voor Dorpshuis van het Jaar. De BMV (Brede Maatschappelijke Voorziening), die vorig jaar op 30 september officieel is geopend, is één van de zes genomineerden voor de titel.

Door Kyra Broshuis

Gedragen door de gemeenschap
"De BMV is een prachtig voorbeeld van hoe wij, de inwoners van Mariënvelde, ons dorp leefbaar houden. Daarom is het ook zo mooi dat de jongeren van ons dorp heel actief bij de aanmelding betrokken zijn geweest", zegt Trees Domhof, bestuurslid van Mariënvelds Belang. "Tijdens de laatste jaarvergadering hebben we besloten om ons aan te melden".

De BMV Mariënvelde heeft een lange voorbereidingstijd gekend en wordt gedragen door vrijwel de hele gemeenschap. Uniek aan dit dorpshuis is de geïntegreerde zorgcorporatie. Door deze ontwikkeling kunnen ouderen langer in Mariënvelde blijven wonen en het levert de gemeente de nodige besparing op. Een ander sterk punt van dit dorpshuis is de duurzaamheid en de beheersbare energielasten van het gebouw zelf. De combinatie van ontmoeten, zorg, sport en welzijn in één gebouw, maakt de BMV niet uniek maar wel bijzonder. Jong en oud komt er samen; precies zoals de bevolking van Mariënvelde dat voor ogen had.

De concurrentie
In de strijd om de titel moet de BMV Mariënvelde het opnemen tegen Het Hart Eefde, Kulturhus De Wanne Beltrum, Dorpshuis De Horst Horssen, Dorpshuis Rheden Willem de Zwijger en het Gildehuis in Lobith. 105 mensen hebben in totaal 74 dorpshuizen in Gelderland aangemeld. De jury heeft bij de selectie onder meer gekeken naar originaliteit, vernieuwing, diversiteit in activiteiten en de gebruikers van het dorpshuis en het enthousiasme. De zes finalisten zullen tijdens de wedstrijd gevolgd worden door Omroep Gelderland. In een reeks van in totaal acht afleveringen zal presentatrice Angelique Krüger de zes finalisten volgen in hun strijd om de titel. Op 24 oktober zal de eerste aflevering te zien zijn. Tijdens de laatste, op 12 december, zal gedeputeerde Bea Schouten de prijs, te weten 2500 euro en een groot feest, uitreiken aan de winnaar. Schouten onderkent het belang van dit soort voorzieningen: "Dorpshuizen brengen mensen bij elkaar, letterlijk en figuurlijk".

De verkiezingsstrijd
De BMV heeft een bijzondere inzending gemaakt voor deze wedstrijd. Naast de officiële formulieren van de aanmelding, zijn er door kinderen van de basisschool speciale tekeningen gemaakt waarmee ze uitleggen waarom de BMV voor hen belangrijk is. De tekeningen zijn gebruikt als basis voor een digitaal boekje over de BMV. Het bestuur van de BMV is trots op de nominatie. Er zijn zes finalisten en de nominatie alleen al levert een prijs op van 750 euro voor de BMV. "Een prachtige blijk van waardering voor alle vrijwilligers waar wij als bestuur zo ontzettend trots op zijn", zegt voorzitter Marianne Morren. Binnenkort krijgt de BMV de kans om op één dag te laten zien waarom de prijs naar Mariënvelde moet gaan. "Voor ons wordt het eigenlijk een dag als alle andere, wij laten ons elke dag van het jaar van onze beste kant zien", aldus Morren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant