De Silvoldse ruiter Jean René Luijmes neemt deel aan de Nations Cup in Hickstead. Foto: PR
De Silvoldse ruiter Jean René Luijmes neemt deel aan de Nations Cup in Hickstead. Foto: PR

Jean René Luijmes naar Nations Cup Hickstead

Algemeen

Silvoldse ruiter krijgt uitnodiging van bondscoach

Door Walter Hobelman

SILVOLDE - In het Engelse Hickstead wordt van 27 tot en met 30 juli het, binnen de paardensportwereld beroemde, concours gehouden. Op het programma staat onder andere een FEI Nations Cup voor zowel de spring- als dressuurruiters. Bondscoach Rien van der Schaft gaat met een team vol debutanten op dit niveau naar Engeland. Een van hen is de in Silvolde woonachtige Jean René Luijmes, die pas een week geleden gevraagd is om deel te nemen.

"Het is al een paar weken geleden dat ik werd gevraagd of ik eventueel beschikbaar was om aan dit concours mee te doen. Maar pas afgelopen dinsdag (18 juli, red.) werd ik gebeld met de mededeling dat ik inderdaad met het team naar Engeland mocht afreizen", vertelt Jean René in zijn eigen dressuurstal aan de Kapelweg in Silvolde. Het is slechts een paar uur voordat de dressuurruiter naar Engeland vertrekt. "Ik heb veel moeten regelen de afgelopen dagen. Vervoer voor Aswin, het paard waarop ik rijd, met alle benodigde documenten en vervoersmogelijkheden voor mijzelf. Via een oproep op Facebook ben ik in contact gekomen met meneer Snippe van de Zandwinning Netterden en hij heeft een auto met trailer beschikbaar gesteld. Samen met de eigenaresse van Aswin en haar dochter gaan we naar dit grote evenement toe."
Luijmes is al jarenlang actief bezig in de paardensport en richt zich op de dressuur. "Ik ben begonnen met paardrijden door een vrouwelijke afspraak. Bij een gebrek aan spelers voor het plaatselijke straatvoetbal team werd ooit de afspraak gemaakt dat, als de meisjes uit de straat het voetbalteam zouden versterken, de jongens uit de straat eens op een pony zouden klimmen.

Belofte maakt schuld en door deze afspraak ben ik begonnen met paardrijden", aldus de 33-jarige Luijmes. Het bleek het begin te zijn van een succesvolle pony-carrière, waarin Jean René in verschillende klassen Gelders kampioen is geworden. Een paar weken geleden werd Luijmes elfde tijdens het NK-dressuur in Ermelo.

Naar de top
Luijmes hoopt ooit door te dringen tot de top van Nederland. "De concurrentie is groot en om de top te bereiken moet ik meer internationaal gaan deelnemen aan wedstrijden, maar dat brengt een stevig kostenplaatje met zich mee", aldus Luijmes, die daarom op zoek is naar sponsoren die hem een kans willen geven. "De deelname aan de wedstrijd in Hickstead is een geweldige kans voor mij om me in de picture te rijden". Naast goed presteren wil Luijmes vooral ook genieten van zijn tijd in Engeland. "Hickstead is 'het' concours van Engeland en geniet veel aanzien. Ik wil daar mijn visitekaartje afgeven."
Jean René Luijmes heeft veel geleerd van dressuur topruiter Edward Gal. "Hij is mijn grote voorbeeld. Als je hem ziet rijden lijkt het net of hij niets doet. Hij vormt een perfecte combinatie met zijn paard. In die stijl wil ik mij ook ontwikkelen", vertelt Luijmes en voegt daar aan toe: "Ik heb nog een lange weg te gaan. Zowel Aswin als ik maken nog te veel foutjes. In de dressuur moet alles kloppen en is het belangrijk dat ruiter en paard elkaar feilloos aanvoelen. Dat bereik je door veel te trainen en wedstrijden te rijden."
Jean René komt in Hickstead aanstaande vrijdag en zondag in de ring. "Ik ga nu de laatste zaken inpakken en regelen en dan ben ik klaar voor vertrek. Ik heb er zin in", klinkt het strijdvaardig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant