De drie 'daders' op de plaats delict om 05.00 's morgens. Foto: PR
De drie 'daders' op de plaats delict om 05.00 's morgens. Foto: PR

Lichtenvoordse kei in Grolse gracht

Algemeen

GROENLO - Vanochtend, vrijdag 11 augustus, zien oplettende Grollenaren iets vreemds drijven in de Grolse gracht. Bij nader inzien gaat het niet om een stuk vuil maar om de beroemde kei uit Lichtenvoorde.

Door Henri Walterbos en Kyra Broshuis

Bij de media komt het volgende bericht binnen: "Het is alweer enkele jaren geleden dat Lichtenvoorde en Groenlo tijdens het Buurtfeest de strijdbijl hebben begraven en vrede hebben getekend. Inmiddels zijn het dorp en het stadje door de herindeling één gemeente geworden. Omdat het dit jaar 60 jaar geleden is dat Lichtenvoorde Groenlo heeft opgezadeld met een nimmer te verwerken frustratie – ook het ontvoeren van de leeuw een aantal jaren geleden was slechts een luttele poging de pijn te verzachten – vonden wij dat we de Grollenaren dan maar te hulp moesten schieten!! Hoewel er in het verleden vast plannen zijn geweest om zich op Lichtenvoorde te revancheren en de Kei weg te slepen, is de Grollenaren nooit gelukt.. Ter ere van het jubileum hebben wij gemeend hen nu van deze frustratie te moeten en kunnen bevrijden door 'onze Kei' een week in de gracht te laten dobberen ter ere en vermaak van iedereen en in de hoop dat de vrede tussen Lichtenvoorde en Groenlo eeuwig moge duren. Met hartelijke groet uit Lichtenvoorde, Jan K., Eddie D. en Robert P. (zonen van)."

Op een bord langs de gracht, voor iedereen zicht- en leesbaar staat geschreven: '60 jaar Grols kanon ontvreemd'. De tekst wordt begeleid door tal van foto's van het huzarenstukje van 60 jaar geleden toen op 11 augustus (dezelfde datum als vandaag) het Grolse kanon door een stel Lichtenvoordenaren werd weggeroofd.

De geschiedenis
Het is ruim 21 jaar geleden dat de Grolse Leeuwentemmers, als reactie op de roof van het kanon, geschiedenis schreven door de loodzware leeuw van de kei in de Lichtenvoorde te roven en naar Groenlo te halen. Pas na langdurige onderhandelingen en betaling van losgeld aan de Groenlose gijzelaars, gaat de leeuw met tegenzin terug naar zijn dorp. Lange tijd was het rustig tussen Lichtenvoorde en Groenlo maar nu, vlak voor de Grolse kermis en in het seizoen waarin carnavalsvereniging De Knunnekes 55 jaar bestaat, laat Lichtenvoorde van zich horen. De namen Jan K., Eddie D. en Robert P. wijzen op de namen Kruip, Dusseldorp en Paashuis. Hun vaders (Joop Kruip, Jos Dusseldorp en Leo Paashuis) waren verantwoordelijk voor de roof van het kanon. Dat was overigens weer een reactie op de diefstal van de kermisvogel van Lichtenvoorde door Grollenaren Teetje Nales, Toon Nieuwenhuis, Frans Rouwhorst en Theo te Vogt.

Dader Jan Kruip (64) reageert als volgt: "Ik zat al op jullie telefoontje te wachten. Het is nu 60 jaar geleden en we willen elkaar blijven prikkelen. Een jaar geleden wist ik dat het eraan zat te komen. Ik dacht 'we moeten die Grolsen eens te pakken nemen en die de kei op de gracht leggen'. Dat komt nu heel mooi samen met deze datum, het krijgt nu een extra lading. Het is jullie nooit gelukt om de kei te stelen, dat hebben jullie altijd stiekem al gewild. De leeuw lukte wel maar de kei niet. In het kader van het burenfeest (2000) en strijdbijl begraven, willen we bij jullie de frustratie dat jullie onze kei niet kunnen krijgen, weghalen. Daarom mag de kei een week bij jullie ronddobberen. In principe zeggen we tot de kermis omdat er met de kermis geen kei te zien is bij jullie. Misschien blijft ie wel langer liggen. Jullie hebben al blauwalg en nu ook nog een kei. Wat wil jullie nog meer?" Kruip vertelt dat hij en zijn twee 'mede-nazaten' van de legendarische kanonrovers de kei heeft geplaatst. "Ook een paar andere jongens hebben geholpen. Dit is een mooie eerbetoon aan onze vaders die helaas alle drie al overleden zijn. Het is een haat-liefde verhouding met Grolle. Ik heb het meegemaakt destijds en de optocht voor ons huis met kanon langs zien trekken. Mijn vader was natuurlijk een held maar zei er niet veel over. Pas met de optocht zag ik opeens mijn vader op het kanon zag zitten. Toen mijn vader op dat kanon langskwam herkende ik het kanon, ik kwam vroeger veel bij onze familie Koopmans en we speelden dan altijd bij het kanon. Je voelde gewoon dat het iets heel bijzonders was en ik ben erbij geweest. Het was een veelbesproken item aan de keukentafel bij ons. Het kanon stond toen ook bij ons in de schuur verstopt."

Jan en zijn kameraden stelden vooraf niemand op de hoogte van de actie van vandaag. "Niemand wist er iets van. Vannacht zijn we met een bootje de gracht opgegaan, dat was om 5:00 uur en om 06:00 uur waren we weer thuis. Alles was helemaal voorbereid, we zijn regelmatig op de wal geweest om te bekijken want er komt veel bij kijken." Jan krijgt vandaag veel reacties. "De Gelderlander belde al en veel telefoontjes en mail. Ik ben nog niet in het dorp geweest. Vanmiddag ga ik naar het café en dan zal ik het wel horen. Ik zag wel een foto van de leeuw die op de grond staat. Ik heb zelf geen facebook maar hoorde al wel dat het rondgaat. Hier beneden staan wel een paar duizend Grollenaren te schreeuwen, haha! We wachten rustig af wat de Grolsen nu gaan doen. De mensen hebben in deze barre tijden iets nodig om over te praten, dat regelen wij graag voor jullie. Als jullie Grolsen denken dat ze ook iets voor ons moeten doen dan prima, wij zijn niet bang! We blijven gezworen vijanden en goede vrienden. De hartelijke groeten aan iedereen in Groenlo die Lichtenvoorde een warm hart toedragen. En ook voor degenen die dat niet doen: een fijne en zonnige kermis gewenst!" 

Reacties
Uiteraard is de redactie op zoek gegaan naar reacties. 'Leeuwentemmer' van destijds, Edwin Grothe: "Dit doet recht aan de drie mannen van toen. Daarom konden wij ook de leeuw stelen. Maar ik ben er niet van onder de indruk. Het is ludiek dat zeker, maar meer ook niet. Dit is niet zo spannend. Wij gaan hier in elk geval niets mee doen. Het zou leuk zijn als jongelui hier iets mee doen. Wij hebben ons aandeel geleverd."

Hennie Wildenborg weet het al zeker: "De viswedstrijd van zondag gaat niet door. Wi'j kunt toch neet vissen met zo'n kei in 't majem!"

De 'kei' in de Grolse gracht. Foto: PR
Foto: PR
Jan Kruip bij de gracht in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant