Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Een aangename cultuurshock

Algemeen

Een aangename
cultuurshock

Ik heb het zelf nooit aan den lijve ondervonden, maar de geleerden in dit land beweren dat je met een cultuurshock wordt geconfronteerd wanneer je in aanraking komt met een cultuur die wezenlijk verschilt van je eigen cultuur. Deze mededeling kreeg ik te horen toen ik aan mijn directe omgeving kenbaar maakte dat mijn tweeweekse vakantie naar Lapland leidde. Een kennismaking met de traditionele Sami (Lappen is een scheldnaam), samen vormende een nomadenvolk dat op een meer dan primitieve wijze woont en werkt tussen alleen maar rendieren. Een kennismaking, die als shockerend kan worden ervaren? Laat ik maar direct duidelijk zijn, ik heb mijn verblijf in het hoge Scandinavische noorden inderdaad ervaren als een cultuurshock, maar in dit geval wel als een bijzonder aangename cultuurshock!

Even voor degenen, die aardrijkskunde nooit als het meest geliefde schoolvak hebben gezien. Lapland is geen land, wat veel mensen denken, maar een gebied dat zich uitstrekt over het noorden van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje Rusland. Deze keer dus geen vakantiekeuze richting Spanje of Frankrijk, Italië of Portugal, Turkije of Griekenland. Maar ditmaal een reis richting een omgeving, die niet alleen in de winter, zoals velen denken, maar ook in de zomer heel bijzonder en heel uniek is. Lapland overtreft zichzelf wat betreft het uitgestrekte landschap, de prachtige natuur, de beeldschone nationale parken, de ongekende rust en de bijzondere en daarbij tevens serene Sami cultuur. Hoewel Lapland voor een groot deel boven de poolcirkel ligt, is het een rondzingende fabel dat er het gehele jaar sneeuw ligt en het er altijd donker is. Sterker nog, in de zomer wordt het in Lapland met gemak 25 graden, hetgeen ik zelf heb mogen ervaren. Naast deze ideale weersomstandigheden biedt Lapland tevens een scala aan verschillende planten, dieren en landschapstypen, zoals ruige berglandschappen met fjorden, laaglanden met toendra's en eenzame tafelbergen, oerbossen, rivieren, moerassen en meren. Daarnaast mooie oorden, natuurlijk aangevoerd door Rovaniemi als hoofdstad van Lapland, gelegen op de poolcirkel, waar de rivieren Kemijoki en Ounisjoki samenvloeien.

En het meest bijzondere en eigenlijk onvergetelijke aspect bij dit alles is het feit dat de zon er in de zomermaanden 24 uur per dag schijnt. Terugkomende op de term cultuurshock, kan ik u beste lezers verzekeren dat dit verschijnsel mij enkele malen, zoals gezegd in positieve zin, is overkomen. Dit toen ik in het holst van de nacht uit mijn bed stapte, waarna ik buiten door een hoog aan de hemel staande zon werd begroet. De Middernachtzon wel te verstaan, ook wel als Nachteloze Nacht aangemerkt.

Wat ik verder als een onvergetelijk iets heb ervaren, is niet alleen de kennismaking met, maar vooral het gedurende een gehele dag optrekken met geboren en getogen en dus traditionele Sami. Niet alleen samen kanoën en raften op de vele, idyllisch gelegen meren, samen vertoeven bij de rendieren in de daarvoor bestemde wildparken, alsmede samen op bezoek gaan bij een heuse huskyfarm, maar vooral samen genieten van de wijze waarop daar de dagelijkse geneugten zoals eten en drinken worden bereid en genuttigd.

Voor de belangstellenden onder u, die zich afvragen op welke wijze deze reis is gemaakt. Met de eigen auto richting Lübeck-Travemünde (Noord-Duitsland) en vervolgens van daaruit met de auto op de boot voor de overtocht naar Helsinki (hoofdstad van Finland) en vervolgens de rondreis per auto met overnachtingen in Finland en Lapland.

Waarom ik mijn ervaringen met en in Lapland in deze column beschrijf, anders gezegd met u wil delen? In de hoop dat ik veel mensen onder u, die een reis naar Lapland in de planning hebben en als gevolg van de nodige overheersende twijfels geen beslissing kunnen nemen, een plezier heb gedaan en daarmee een laatste zetje in de goede richting heb gegeven. Ik kan namelijk niet anders zeggen en dus schrijven, dat wanneer u op zoek bent naar een avontuurlijke, unieke en rustige vakantie, Lapland zeer zeker een optie is om te overwegen!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant