Aloys Roemaat. Foto: gemeente Oost Gelre
Aloys Roemaat. Foto: gemeente Oost Gelre

Gemeentelijke onderscheiding voor Aloys Roemaat

Algemeen

LICHTENVOORDE - Op donderdag 10 augustus heeft Marieke Frank, loco-burgemeester van Oost Gelre een gemeentelijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Aloys Roemaat. De Lichtenvoordenaar heeft zich enorm ingezet voor Indiëveteranen.

Lokale activiteiten
1951-heden: Oprichting en voorzitter van de Vereniging Oud Indië Militairen Lichtenvoorde.

Aloys is voorzitter vanaf 1951 tot heden. Hij verricht zijn werkzaamheden vanuit een diep gevoel om de veteranen de waardering en erkenning te schenken.
Vanuit de functie van voorzitter heeft hij samen met enkele anderen actie ondernomen om tot het plaatsen van een gedenksteen te komen. Deze is toen geplaatst onder het bordes, bij de trappen van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. In 1951 is dit gebeurd tijdens een eenvoudige plechtigheid. Een passend eerbetoon en respect in het kader van de achtergebleven militairen in Nederlands-Indië. Later is de steen nog vernieuwd en tot 2005 werd voor het gemeentehuis de kranslegging gedaan en 2 minuten stilte gehouden voor de in Indië achtergebleven militairen.

Eind jaren '90: Hulp bij overheidsuitkering aan de Weduwen van Indië Veteranen.
Eind jaren '90 heeft de overheid eenmalig een bedrag van duizend gulden uitgekeerd aan de Indiëmilitairen en hun weduwen. Aloys Roemaat heeft toen er voor gezorgd dat de Lichtenvoordse weduwen dit ook kregen, door voor hen de aanvraag in te dienen en hen er mee te helpen. Hij vond dat dit zijn taak en plicht was naar zijn overleden kameraden.

2003-2006: Voorzitter comité ter vernieuwing van het Herdenkingsmonument 1940-1945, tot de realisatie in 2006
Aloys Roemaat heeft diverse overleggen gevoerd om de omgeving van het huidige heldengedenkteken aan de Dijkstraat aan te passen. Eerst met het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Lichtenvoorde. Later met de nieuwe gemeente Oost Gelre. Door zijn inspanningen is het vernieuwde monument gefinancierd en gerealiseerd.
Het monument is breder getrokken en bedoeld voor alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Naast het bestaande monument zijn twee gedenkstenen geplaatst.

Verbinding met het 4 mei comité Lichtenvoorde.
Aloys zorgt namens de Vereniging Oud-Indië Militairen Lichtenvoorde voor afstemming van de teksten die gesproken worden tijdens de 4 mei vieringen in Lichtenvoorde.

Daarnaast ontplooide de heer Roemaat landelijke activiteiten:

• Bestuurslid van de Federatie Indië Militairen ( F.I.M. ) in de functie van Algemeen Adjunct. Vanuit deze functie is de heer Roemaat ook vanaf 2009 vervangend lid namens de FIM bij het Algemeen Bestuur van het Veteranen Platvorm.
• Betrokken bij de Oud Indiëgangers Oost Gelderland ( O.I.O.G ). Deze stichting bestaat niet meer sinds dit voorjaar.
• Vanaf 2016 is de heer Roemaat betrokken bij de werkgroep Toekomstvisie van de Stichting Nationaal Indië Monument in Roermond.

De heer Roemaat ontvangt deze gemeentelijke onderscheiding als blijk van waardering voor al zijn activiteiten sinds 1951. Op donderdag 10 augustus is de onderscheiding in kleine kring aan hem uitgereikt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant