De Boschkempers-kids. Foto: PR
De Boschkempers-kids. Foto: PR Foto: Verona Westera

Dahleo op bezoek bij de Boschkempers-kids

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

'Welke dahlia's gebruik je voor een grijze pan?'

LICHTENVOORDE - De dahlia's aan de Lievelderweg steken qua kleuren prachtig af tegen de wat onbestendige zaterdagochtendlucht. Uit de vier tenten klinken relaxte bouwgeluiden. Bij de tweede tent, het onderkomen van de Boschkempers, staat de deur wagenwijd open. Een nieuwsgierige haas in wit papier kijkt verlangend uit over het dahliaveld. Helemaal achterin de tent wordt druk gelast. Niek Harmsen, Koen Wieggers, Sven Muller, Owen Valkhof en Sydney Taken staan belangstellend te kijken naar het karkas van de jeugdwagen dat ontstaat door het laswerk van Twan.

Hond in de pot
De jongens kunnen die ochtend nog niet veel doen, aangezien het laswerk nog niet klaar is. De verwachting is dat ze een dag later het eerste karton en papier op de wagen kunnen maken. Toch is de aantrekkingskracht van de wagenbouw blijkbaar zo groot dat ze alvast komen kijken. Niek, Koen en Sven zijn als Boschkempers-kids gevraagd of ze mee willen helpen aan de jeugdwagen. Owen en Sydney gaan zeer waarschijnlijk ook helpen bij het voltooien van 'Hond in de pot', zoals de wagen van de groep heet.

Jeugd betrekken bij bouwproces
"Normaal vragen we de kinderen altijd naar een idee voor de wagen, maar dit jaar hebben we pas kortgeleden besloten om na drie jaar weer een jeugdwagen te bouwen. Daarom heeft Jobbe Reukers, ontwerper van de grote wagen, geholpen bij het bedenken van het idee", vertelt Gert-Jan, de vader van Niek. Het laswerk van de wagen wordt helemaal gedaan door de iets oudere jeugd, die al bij de grote wagen helpt. Op deze manier probeert de corsogroep alle jeugd kennis te laten maken met de verschillende bouwfases en leert de iets oudere jeugd de kunst van het lassen. "Wij mogen kartonnen, papieren, verven en natuurlijk dahlia's plakken", vertelt Niek. "We bouwen een hond in een pan met groente en een grote lepel. Een soort hondensoep", lacht Koen. Een witte maquette met prachtige Basset, inclusief lange oren, komt tevoorschijn.

Corso
Koen, Niek en Sven gaan in ieder geval tijdens het corso hun wagen trekken. Gezien de grootte van het karkas dat in de tent staat zullen ze waarschijnlijk meedoen in de Keiklasse. "Hoe hoog we gaan eindigen? Winnen is leuk, maar meedoen is het belangrijkste", aldus de mannen.

Ontwerpen
Dan sluit ontwerper Jobbe even aan bij het vijftal jongens. Op de vraag of het jonge vijftal ook ooit eens een wagen wil ontwerpen, antwoordt Sven dat het hem wel moeilijk lijkt. "Ik denk altijd als ik bijvoorbeeld onze maquette zie, waarom kom ik niet op dat idee." Maar ze gaan alle vijf het komende jaar nadenken over een ontwerp voor volgend jaar. Jobbe heeft nog wel een verrassing voor de jonge corso-fans. Ze mogen zelf bepalen welke kleuren de wagen gaat krijgen. Die opmerking veroorzaakt direct een enorm enthousiasme bij de jongens. Maar ook doemt er meteen een probleem op, want welke dahlia's gebruik je voor een grijze pan?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant