Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Lezers schrijven | Alles gaat voorbij

Algemeen

Alles gaat voorbij

Afgelopen week is het boerderijtje aan de Voshuttedijk 6 afgebroken. Er zijn niet veel mensen meer die weten dat deze plaats een niet geringe rol heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mannen die aan de klauwen van de Duitsers probeerden te ontkomen vonden er tijdelijk een schuilplaats. De twee bekendsten zijn Hanson en Cheeseman. Ze ontsnapten in de nacht van 8 februari 1945 uit de brandende Lancaster die even later bij Spanjaard aan de Boschlaan neerstortte. Op hun vlucht werden ze door de jonge Lichtenvoordse verzetsstrijders Henk Hulshof en Hendrik Leemreize naar de boerderij van Orriëns aan de Voshuttedijk gebracht.
In zijn boek Sprong in het duister beschrijft Hanson in detail hun verblijf daar in een lezenswaardig fragment. Hij vertelt hoe ze een plek krijgen aangewezen op de hooizolder. Hoe ze de volgende morgen door een raampje naast het hooiluik in de verte een 'indrukwekkende torenspits' ontwaren. Niet wetend waar ze zich exact bevinden pakken ze hun kompas, raadplegen hun stafkaart en komen tot de veronderstelling dat het de toren van 'het stadje Lichtenvoorde' moet zijn. De volgende dag 's avonds laat brengen Leemreize en Hulshof hen in de stromende regen via Kerkhoflaan, Schatbergstraat en Manschotterweg (in de winter een haast onbegaanbare modderweg) langs de Harreveldse beek naar een boerderij in Barlo.
Alles gaat voorbij. Hanson en Cheeseman zijn er niet meer. Hulshof en Leemreize zijn er ook niet meer. En met de sloop van het boerderijtje van Orriëns is andermaal een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog ook voorgoed verleden tijd. Maar de historie blijft.


Antoon Driessen, Lichtenvoorde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant