Te paard van links naar rechts: Antoon Doppen, Anton Lageschaar, Jolanda Boschker, Herman Hummelink, Bennie Nijrolder, Paul Boschker, Ben Boschker, Wim Heijerman. Staand van links naar rechts Wim van Tilburg en Jan Cuppers. Op de foto ontbreekt Marieke Doppen. Foto: pr
Te paard van links naar rechts: Antoon Doppen, Anton Lageschaar, Jolanda Boschker, Herman Hummelink, Bennie Nijrolder, Paul Boschker, Ben Boschker, Wim Heijerman. Staand van links naar rechts Wim van Tilburg en Jan Cuppers. Op de foto ontbreekt Marieke Doppen. Foto: pr Foto: Verona Westera

25 jaar in het zadel op woensdagmorgen

Algemeen

ZIEUWENT/HARREVELD - Het is inmiddels 65 jaar geleden dat de landelijke rijvereniging Zieuwent-Harreveld in 1952 werd opgericht aan een keukentafel ergens in Zieuwent. Het waren allemaal mannen die lid werden van de rijvereniging, boerenjongens, die met de werkpaarden van thuis naar de club gingen. Toen de tractoren hun intrede deden op de boerderij werden de paarden als lastdier overbodig en werden ze steeds meer gebruikt om te recreëren en wedstrijden te rijden. De paarden werden steeds luxer en niet alleen de boerenjongens bleven rijden maar er kwamen ook ruiters en amazones met een andere achtergrond naar de vereniging.

Zo ook Jan Cuppers (80), carrosseriebouwer van beroep en Wim van Tilburg (86), rector van scholengemeenschap Marianum. Gepassioneerde ruiters die iets meer vrije tijd kregen en op een woensdagochtend besloten samen een buitenrit te gaan maken. Het was op woensdag 21 oktober 1992, nu 25 jaar geleden.
Deze ochtendrit midden in de week beviel de heren zo goed, dat ze dit wekelijks gingen doen. Al snel sloten een aantal andere kleine zelfstandigen of mensen die tijd hadden bij hen aan. Jan Cuppers was de man van de klok. Er werd om 9.30 gestart en om 11.30 waren ze weer terug. Als je te laat kwam had je pech, dan was de groep al weg. Vroeger waren er nog geen mobiele telefoons, dus even bellen dat je later kwam kon toen ook nog niet. Er werd altijd gereden, weer of geen weer. Enkele keren zijn ze flink nat geworden, of van het paard gevallen, er zijn genoeg verhalen te vertellen.

Het oefenterrein aan de Boschlaan vormt een goede uitvalbasis voor vertrek door het prachtige Achterhoeks coulisselandschap. Een netwerk van ruiterpaden, 45 kilometer lang, sluit naadloos hierop aan. Veel van de deelnemers aan de club wonen in buitengebieden en zo is het plan ontstaan om wekelijks vanaf een andere plek te vertrekken voor een mooie buitenrit van twee uur. Daar waar wordt gestart ligt ook de verantwoordelijkheid voor de route en de nazit. Die vindt dan weer plaats aan de keukentafel, eerst een kopje koffie, daarna een borreltje, pilsje en een paar hapjes.

Jan en Wim, beide ook oud-voorzitters van de rijvereniging, zitten niet meer in het zadel van een paard, maar op het zadel van hun stalen ros zorgen ze dat ze altijd op tijd zijn voor de koffie en dat wat daarop volgt. Er zijn twee dames in dit gezelschap, de anderen zijn allemaal heren van een respectabele leeftijd. De rijvereniging, nu PSV In den Bosch geheten, is blij met deze leden, want naast het feit dat ze nog steeds actief rijdend zijn, zijn ze ook voor de vereniging onmisbaar. De club wenst hen dan ook nog vele jaren rijplezier op de woensdagmorgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant