KSH wint kraker tegen VIOS Beltrum

Algemeen

HARREVELD - Al wekenlang ging het nergens anders over in het oosten van het land. Het gespreksonderwerp bij elk koffieautomaat in de Achterhoek. Een van de trainers verklaarde: "Dit moet een wedstrijd worden die nog lang bij zal blijven." De Pupil van de Week, Justin Krabbenborg zegt in zijn verslag: "Hallo ik ben Justin Krabbenborg uit Harreveld. Ik ben 9 jaar ik voetbal in de E1 links voor. Zondag 15 oktober 14.00 uur was ik pupil van de week. De middag begon met de voorbespreking toen het omkleden en de warming-up heb ik meegedaan. Na de warming-up moest ik de keeper inschieten. Dat was wel nodig. Toen mocht ik gaan aftrappen en scoorde bij Vios. Uiteindelijk won KSH met 2-1. Coole middag bedankt KSH 1."

Het kleine kerkdorpje uit Oost-Gelre ging het opnemen tegen die grotere reus. Het was David tegen Goliath. Twee elftallen die alles in werk stellen om de eer van hun zo geliefde dorp hoog te houden. Andere factoren spelen in zo'n kraker een rol. Men kan het tactisch neerzetten, maar kan men ook de mouwen opstropen, keihard werken en de beuk erin gooien als het voetballend niet meer gaat. Welke mannen staan op en kunnen met de druk omgaan? Het ging alleen maar over dé enige echte Derby van het Oosten: KSH tegen VIOS Beltrum.

Het uitzinnige publiek kwam in groten getale toegestroomd en de entourage om het veld was enorm. Een warme nazomerzon en een tot noch toe ongerept veld, maakten het decor aantrekkelijk. Maar onder de grote druk bleken beide ploegen niet in staat om het voor de supporters een aantrekkelijk schouwspel te maken in de eerste helft. De Beltrumsen probeerden een bres te slaan in de defensie van KSH, maar het Harrveldse IJzeren Gordijn bleek ondoordringbaar onder de stevige leiding van aanvoerder Jaap Spieker. Voetballend kwam KSH er niet uit, maar verdedigend stond het goed. Dave Sasse won ieder duel van de gevreesde tormacher Jurgen Wiegerinck. Aan de linkerkant schakelde Leon Dankbaar de Beltrumse vleugelflitser Freek Helmers uit. Aan de rechterkant had Jordy Berentsen niks te duchten van zijn directe tegenstander en voor de verdediging speelde A-junior Tom Tankink een geweldige wedstrijd. In de eerste helft bleef het dus bij speldenprikjes van beide teams.

"As we'j ooit van Beltrum wilt winnen, dan mot dat vandage gebeuren", met deze boodschap gingen de Harreveldse manschappen vol goede moed weer de weide in. Beltrum mocht na tien minuten dan toch juichen. Een vrije trap vanaf randje zestien werd niet goed weggewerkt en in een voorzet die daar uit voortkwam kon Freek Helmers de geelhemden op voorsprong brengen door zijn hoofd tegen het leer aan te knallen, 0-1. Niet veel later werd het Harreveldse publiek in jubelstemmig gebracht. Dave Sasse kon een vrije trap van Jeroen Kampshof bij de eerste paal koppend tegen het net brengen. De vreugde was enorm en de 1-1 stond op het spreekwoordelijke scorebord, deze moet namelijk op het moment nog gerepareerd worden. Met de rust had Tom Nieuwenhuis overigens het veld geruimd voor de 16-jarige Niek ten Have. Na een goede verdedigende actie van Jeroen Kampshof volgde een bekeken boogbal. Jeroen bracht Niek hiermee één-op-éen op de Beltrumse doelman. Met een bekeken afstandsschot curvede Niek de bal om de keeper heen. De handen gingen wederom de lucht in voor de 2-1 voorsprong.

In het hiervoor verschenen Beltrumse wedstrijdverslag stond iets over twee kansen en twee doelpunten. Een kleine rectificatie is echter nodig. Na deze 2-1 kwam namelijk nog een grote kans. Na een flitsende actie van Davey Wopereis aan de linkerkant werd de bal strak teruggelegd op de vijf meter, maar Maikel Sasse kon zijn voet hier net niet tegen aanzetten, waardoor de 2-1 bleef staan. En andere gevaarlijke counter was er via Job Wopereis, maar zijn splijtende pass op Niek ten Have liet de grensrechter voor buitenspel vlaggen. Aan de andere kant van het veld ging Beltrum stevig door drukken. Verse krachten werden ingebracht om weerstand te bieden aan het Beltrumse geweld. Sommige jongens zaten tegen kramp aan. Zeker Dave Sasse die - na Nick van der Luyt vorige week – nu ook Jurgen Wiegerinck meedroeg in zijn broekzak. Dat gezegd hebbende, Luuk Rietberg kwam in het veld voor Leon Dankbaar en Stan te Brake kwam in het veld voor een moegestreden Tom Tankink.
Beltrum kreeg kansen in de vorm van een halve omhaal van Arjan te Bogt die ternauwernood naast ging. Daarnaast een hachelijke scrimmage op de vijf meter die door Maikel Sasse kon worden weggerost. Ook een kopbal in de laatste minuut ging maar net bovenlangs de lat. Daan Kodde keepte een dijk van een wedstrijd en zat overal bij. De drie punten bleven dan ook in Harreveld.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hoek was het thuispubliek meer dan euforisch. Hun kleine dorpje overwon. Om een lang verhaal in de kern samen te vatten: kleine kerkdorpjes uit Oost-Gelre moeten voetballend nooit onderschat worden. Dat is en blijft de grote les van dit weekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant