Afbeelding

Frank Zand | Het

Algemeen Columns

Het

Het was afgelopen weekend Far from heaven-weer. Ga die film eens zien.

Het is niet te geloven in deze tijd van het jaar. Ik keek zondag naar de strakblauwe lucht en de groene, bruine en gele herfstkleuren van de nazomer. Verdwalen in goeie muziek op YouTube en Spotify, ver weg van de voorspelbare bagger op de radio.

De derby RKZVC - Longa '30, de Slag om Oost Gelre, speelde zich zaterdagavond af in mooie meteorologische omstandigheden. Ik hoorde laatst iemand dichten dat het altijd mooi weer is, maar de echte wereld van het voetbal is anders dan de droomwereld van de poëzie.
Het lijkt wel alsof RKZVC toverdrank gebruikt. Het is niet te geloven. Alle neuzen zitten er tegenwoordig op de goeie plek en staan dezelfde kant op. Grote broer Longa werd zo'n beetje voor gek gezet. Het is wel de week van het machteloze oranje geweest.
Wat zou er gebeuren als RKZVC nu tegen de grote maar afgezakte neef Grol zou moeten spelen? Het zou de slacht van Grolle worden, denk ik.

RKZVC speelt volgend jaar misschien wel hoofdklasse.
Ik zal het nog een keer zeggen.
RKZVC speelt volgend jaar misschien wel hoofdklasse.

Het is te hopen dat de Slag om Grolle ook in mooie meteorologische omstandigheden plaatsvindt aankomend weekend. Het beleg van Grol, waarop de Slag om Grolle is gebaseerd, vond destijds plaats in de zomer, in juli en augustus. Dan is er meer kans op mooi weer. Waarom de Slag in oktober plaatsvindt, is me nog niet duidelijk.
Ik heb begrepen dat er door de Slag-organisatie veel waarde wordt gehecht aan authenticiteit. Dus kleding dragen uit 1627. Geen middeleeuwse maliënkolders of prehistorische berenvellen en ook geen jaren '40 petticoats.
En ook muziek maken uit de hitparade van 1627. Nog voor de Beatles en zelfs voor de Andrew Sisters.
Ikzelf hoop dat er dit jaar meer historisch verantwoorde zwervers, zuipschuiten en hoeren in Groenlo te zien zijn. Want die waren er in de 17e eeuw vast op grote schaal, meer nog dan in 2017. Het was niet te geloven toen.

Ik moet voordat Halloween losbarst - die nep-Amerikaanse verkleedpartij - It (Amerikaans voor het) nog zien. Over die clown. Clownspakken zijn overigens ook niet gewenst bij de Slag om Grolle, ook niet als je bier brouwt.
Het is een film over paranormale dingen, net als de voetbalprestaties van RKZVC paranormaal zijn. En de eerste twee letters van de clubnaam natuurlijk. Die zijn echt niet te geloven.

Ga dus Far From Heaven zien. Vraag de film aan bij Het Doek in Lichtenvoorde of het aanstaande filmhuis bij De Mattelier in Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant