Johan Kuipers toont de in zijn ogen prima locatie voor het afdak. Foto: Barbara Pavinati
Johan Kuipers toont de in zijn ogen prima locatie voor het afdak. Foto: Barbara Pavinati

Johan Kuipers start burgerinitiatief sporttoestellen in Wentholtpark

Algemeen

'Zien sporten, doet sporten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Johan Kuipers ziet het helemaal voor zich: een afdak in het Wentholtpark dat onderdeel is van zijn burgerinitiatief 'Promotie Buiten Sporten'. Door het afdak bestaat de mogelijkheid om ook 's winters en met slecht weer buiten grondoefeningen te doen. Het komt idealiter naast Het Bariet en de Johan Cruijffcourt. De andere sporttoestellen die hij voor ogen heeft, kunnen verspreid door heel het Wentholtpark geplaatst worden. Denk daarbij aan rekstokken en oefen- en opstapbanken. "Zien sporten, doet sporten", is Johan's uitgangspunt. "Als mensen in het park aan het sporten zijn, worden voorbijgangers gemotiveerd om hetzelfde te gaan doen."

Om de tafel
"Ik kwam op het idee toen ik aan het sporten was met mijn eigen Fitclub Oost Gelre. Met een vaste groep mensen joggen we op maandagavond en donderdagochtend en doen we oefeningen in het Wentholtpark. Daarbij missen wij specifieke sporttoestellen. En ik mis ook iets anders. Een uitdaging! Als die toestellen in het park staan, dagen ze mensen uit. Ik wil mensen graag motiveren om actief te worden. Om te bewegen. Mensen zijn tegenwoordig veel te zwaar en dat is jammer. De gezondheidszorg is onbetaalbaar geworden, omdat mensen niet gezond eten en niet gezond bezig zijn. Mijn idee past ook prima in het Convenant van de overheid 'Gezond Gewicht', dit is een actieplan om overgewicht onder de Nederlandse bevolking aan te pakken," licht Johan zijn initiatief toe. "Op 3 april ben ik naar de gemeente geweest om hier een gesprek over te voeren. Ze waren enthousiast en hebben het verzoek op een lijst gezet. Een paar dagen terug hoorde ik voor het eerst weer van ze. Ze waren erg druk geweest en binnenkort neemt waarschijnlijk Vincent Lette, medewerker van de gemeente, contact met mij op. Het zou mooi zijn als we met z'n allen om de tafel gaan zitten om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld in het kader van Geef Lichtenvoorde Kleur."

Afdak
Johan:"Het is mooier om buiten in de vrije natuur te sporten dan in een bedompte sportschool. Natuurlijk kan je natregenen. Maar wat geeft dat? Als je binnen sport word je ook nat van het zweet en douchen moet je daarna toch. Misschien is het ook een idee om op meerdere plekken in Lichtenvoorde een afdak en toestellen te plaatsen. Spreiding maakt namelijk meer mensen actief," vertelt Johan bevlogen. Hij vervolgt: "Het afdak dat ik voor ogen heb wordt voorzien van zonnepanelen en zie ik om praktische redenen het liefst naast Het Bariet en de Johan Cruijffcourt. Dat is handig voor de stroom die je kan aansluiten op de straatverlichting of Het Bariet. Dan is er ook licht onder het afdak in de donkere dagen. Deze verlichting kan aangaan door middel van bewegingsmelders. Overtollige stroom van de panelen kan weer aan het net worden terug geleverd. We moeten ook aan onze aarde denken en haar zo min mogelijk schade berokkenen. Uiteraard sta ik open voor andere invalshoeken, maar eerst moet de gemeente haar steun toezeggen. Daarna kunnen we de plannen samen vormgeven. Misschien vinden we ook wel bedrijven die de sporttoestellen willen sponsoren."

Reactie gemeente
Via de afdeling communicatie van de gemeente Oost Gelre komt een reactie van de gemeente: "Wij waarderen het burgerinitiatief 'Promotie buitensporten' in het Wentholtpark. Het is een mooi voorbeeld van hoe inwoners verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving nemen. Het is een initiatief dat ook goed aansluit bij het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur. Op dit moment vindt binnen de gemeente interne afstemming plaats over het initiatief, onder andere met de afdeling Welzijn en Zorg, waaronder ook sport valt. Binnenkort zal onze participatieregisseur Vincent Lette contact opnemen met de initiatiefnemer om de kansen en mogelijkheden van dit initiatief met hem door te spreken. Na dat gesprek zal ook duidelijk zijn op welke manier de gemeente dit initiatief kan ondersteunen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant