'Goed voor je bovenbeenspieren
'Goed voor je bovenbeenspieren", legt Jelle van Gorkum uit aan de deelnemers aan de clinic. foto: Kyra Broshuis

Veel animo voor clinic Van Gorkom

Algemeen

LICHTENVOORDE - Bij de acties voor de Samenloop voor Hoop Oost Gelre zat ook een mogelijkheid om kaarten voor een clinic van Van Gorkom te kopen. De bekende BMX kampioen Jelle van Gorkum uit Lichtenvoorde haalde in Rio de Janeiro een zilveren medaille. Als ambassadeur van de Stichting Samenloop voor Hoop stelde hij een eigen BMX-shirt beschikbaar én een clinic voor liefhebbers tot zestien jaar.

Door Kyra Broshuis

Deze woensdagmiddag hebben maar liefst 32 kinderen zich verzameld op het terrein van de FCCL (FietsCrossClub Lichtenvoorde). Cyril ter Bogt van de FCCL heet de kinderen én Van Gorkom van harte welkom. De clinic begint met wat rondjes warm draaien en daarna komt Van Gorkom echt op stoom. De kinderen moeten in groepen naar boven naar het startpunt rennen. "Goed voor de spieren van je bovenbenen, die gebruik je intensief bij het fietsen", legt Van Gorkom uit. Hij vertelt de kinderen dat veel trainen en vooral discipline ontzettend belangrijk is om verder te komen in de sport. Bij het volgende onderdeel moeten de pupillen zolang mogelijk op de fiets blijven zitten of staan. "Een soort voetje van de vloer, dat kennen jullie wel. Je krijgt drie levens en als je die verbruikt hebt, moet je aan de zijkant gaan staan."

Vier jaar
Voor de jongste deelnemer, Zoë van Gessel van vier jaar, is het afzien op de baan. Maar ze blijft dapper meedoen. "Het is best zwaar ja. Ik ga elke dag naar deze baan toe om te trainen. Ik woon gelukkig wel dichtbij." Zoë is het jongste lid van de FCCL en absoluut een talent, zo vertellen de begeleiders van de club. Maar het zijn niet alleen kinderen uit Oost Gelre die meedoen. Zo is ook Esri Wijnen uit Arnhem aanwezig bij de clinic. Vader Joris vertelt: "Ik heb zelf meegedaan aan de Samenloop voor Hoop en vertelde over Esri over deze clinic. Ze heeft al eens een BMX clinic gevolgd op Papendal en wilde ontzettend graag meedoen aan deze training. Dit is een prachtige activiteit voor in de herfstvakantie en ook nog eens voor een heel goed doel. Ik moest nog wel even snel een tweedehands fiets voor haar kopen..."

Beter dan Van Gorkom
Voor Duncan Taken (10) en kameraad Dylan Scholten (10) is het een thuiswedstrijd. "Super mooi dat we nu echt les krijgen van een beroemde crosser", zegt Duncan. "Ik train drie keer per week en ik ga komend weekend een beker ophalen." Dylan is al vier jaar lid van de club en wil nog beter worden dan Van Gorkom. "Gewoon super veel trainen!" Niet alleen de opbrengst van de kaartverkoop van de clinic gaat naar de Samenloop voor Hoop –en dus naar kankeronderzoek-, ook de opbrengst van de baropbrengst van de dag wordt door de FCCL gedoneerd.

De jongste deelnemer aan de clinic is het 4-jarige talent Zoë van Gessel. foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant