Frans en Tonnie 'bloazen' in 't Hok. Foto: Thijs Struik
Frans en Tonnie 'bloazen' in 't Hok. Foto: Thijs Struik

'Blaozende' veteranen Weeber en Weikamp brengen cd uit

Algemeen

LICHTENVOORDE – In 't Hok laten ze vol trots een paar nummers van hun eerste cd Blaoswark horen. Oude vrienden Frans Weeber (80) en Tonnie Weikamp (69) bespelen al jaren hun eigen muziekinstrument. Frans tenorsaxofoon en Tonnie trompet. Ze speelden al vaker samen, maar nu hebben ze besloten hun talenten te bundelen voor dit album.

Door Thijs Struik

"Blaoswark is vooral een leuk aandenken voor onszelf", benadrukt Tonnie. Oorspronkelijk was het dan ook niet hun bedoeling om de publiciteit op te zoeken. "We waren van plan het voor onszelf te houden en om het aan bekenden te geven." De reacties van familieleden en vrienden waren echter zo positief dat ze besloten hun werk met anderen te delen.

Dialect
"Normaal gesproken, als we dialect praten, zeggen we: zullen we even 'blaozen'", vertelt Tonnie. Het duurde dan ook niet lang voor de twee het eens waren over de titel van de cd. Niet alles ging echter zonder slag of stoot. Het proces van het opnemen kostte al met al een jaar. Ze hebben echter geen moment spijt gehad. "Het is een hobby die geld en tijd kost, maar zoiets is blijvend", zegt Tonnie overtuigend. Daar is Frans het helemaal mee eens: "Ik vind het zelf ook mooi om even het cd'tje erin te doen en het even weer te horen."

'Ik blief blaozen to'k d'r b'j neerval'

Samen heeft het duo meer dan honderd jaar ervaring. Zo maken ze beiden al vanaf hun veertiende muziek. Frans was tijdens de jaren '50 en '60 al druk in de weer met zijn saxofoon. Ook Tonnie heeft tientallen jaren ervaring met zijn trompet. Net zoals Frans heeft hij bij meerder gelegenheden zoals bruiloften en kermissen opgetreden.

't Hok
De grote ruimte in de tuin van Tonnie herbergt onder meer een geluidsinstallatie met cd-speler, waarin het schijfje verdwijnt. Vandaag de dag gebruikt hij 't Hok als een soort studio en een plek voor feestjes. Voorheen was het maar liefst dertig jaar lang de plek waar het lokale dweilorkest repeteerde. De buren zijn wel wat gewend dus. Tonnie beaamt dit, terwijl hij de volumeknop een flinke draai geeft.

Jong en oud zullen nummers op het album herkennen. Deze bevatten echter niet het gebruikelijke gezang, dat is namelijk vervangen door het kenmerkende geluid van de trompet en de saxofoon. "We hebben er onze eigen draai aan gegeven", zegt Tonnie en hij pakt zijn trompet. Frans kijkt om zich heen. Hij heeft zijn saxofoon helaas niet meegenomen. Tonnie komt met de oplossing: aan de muur hangen verschillende instrumenten, waaronder een antieke saxofoon. Samen spelen ze mee met de muziek van hun eigen cd.

Toekomst
De vraag of ze in de toekomst van plan zijn nog meer cd's uit te brengen kunnen ze niet met zekerheid beantwoorden. "Dat is afhankelijk van de reactie", stelt Tonnie bescheiden. Ze staan in ieder geval open voor het idee om live op te treden. "Op een receptie of bij een bejaardencentrum of zo", oppert Frans. "Bejaardencentrum moet je niet zeggen", verbetert Tonnie lachend. "Het is verzorgingstehuis."

Het duo denkt nog lang niet aan stoppen. "Het is een leuke hobby die ons bezighoudt", vertelt Tonnie. Hij werkt op dit moment aan een nieuwe cd voor eigen gebruik en ook Frans is nog lang niet uitgeblazen. "Ik leef voor de muziek", zegt kersverse tachtiger: "Ik blief blaozen to'k d'r b'j neerval."

IN KADER: De cd is te verkrijgen via de muzikanten. Bel voor meer informatie naar: 06-44045436.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant