Fluit en Duit met in het midden oud-Prins Harrie en oud-Adjudant René, met hun dames. Foto: Henri Walterbos
Fluit en Duit met in het midden oud-Prins Harrie en oud-Adjudant René, met hun dames. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

UPDATE Knunnekes 'Fluit en Duit' achter mysterie verdwenen kei

Algemeen

Jan Kruip spreekt van 'culturele misstap'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORD - Hoewel Jan Kruip van meet af aangaf in het duister te tasten over de identiteit van de 'kei-jatters', was het voor Jan al wel snel duidelijk dat de daders uit Groenlo afkomstig moesten zijn en zelfs met een grote mate van zekerheid dat de daders in carnavalskringen gezocht moesten worden. Dan wordt het lastig zoeken. Er zijn immers een groot aantal groeperingen en carnavalisten in het vestingstadje. Die weten doorgaans goed hun mond te houden 'over een geheim' maar na de onthulling of bekendmaking ervan vervolgens volledig uit hun dak te gaan. Zo ook met 'het geheim van de ontvreemding van de Kei,' dat zomaar de titel zou kunnen zijn van een serie rondom 'Bassie en Adriaan.' Liet Kruip afgelopen week al weten dat als hij zich in de huid van 'de misdadigers' zou verplaatsen, hij de kei als trofee op het podium van City-Lido zou plaatsen, tijdens het Prinsenbal, wanneer de zaal afgeladen vol is. Warempel, Kruip kreeg gelijk. Tot ieders grote verrassing stond de replica van de originele kei daar ineens op het podium, waar een half uur later Prins Henk-Jan ten Brincke en Adjudant Maurice Gelinck onthuld werden als het 55e Prinsenpaar van carnavalsvereniging De Knunnnekes.

Schaterlachen
Met de presentatie van de kei konden de daders niet ver weg zijn. Dat bleek ook niet het geval. Het werd snel duidelijk wie achter het keimysterie schuil gingen. Op de kei hangend een schaterlachende Oud-Prins Remco Brockötter en Oud-Adjudant Jeroen Doest, oftewel 'Fluit en Duit', het DB en hiermee aanvoerders van de Prinsen- en Eregarde van de Groenlose carnavalsvereniging, dit carnavalsseizoen. Ieder jaar zijn het de Prins en Adjudant van drie jaar daarvoor die de rol van 'Fluit en Duit' verplicht vervullen. Zij zijn verantwoordelijk voor het gehele reilen en zijlen binnen deze club, een jaar lang. Van het wagen bouwen, tot en met de vergaderingen, het steekzetten en de invulling van de carnavalszondagmorgen.

Visistiekaartje
De heren vonden dat ze de Prinsen- en Eregarde direct een visitekaartje af moesten geven, zo lieten ze tussen de coulissen in City-Lido in een reactie weten. "Dan weten ze meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben en dat we nergens voor terugdeinzen. Er mag best wel een beetje meer pit in. Daar gaan wij voor zorgen. Dit was nog maar het begin", belooft Jeroen. De actie werd goed voorbereid, zo blijkt uit het relaas van Remco. "We hadden aan grachtwacht Hennie Wildenborg al gevraagd of hij toevallig wist hoe die kei vastzat. Toen we dat wisten zijn Martijn van Geemen en Jeroen - allebei brandweervrijwilligers - met het duikpak van de brandweer aan, midden in de nacht het water in gegaan en hebben ze de kei naar de kant gehaald. Met hulp van mijn vader, Jeroens broer Eric-Jan is dit gelukt. Wij zijn ze hier zeer dankbaar voor, maar ja, allemaol Grolsen onder elkaar. Dat wil wal a'j aover den kei begint." Het karwei bleek binnen een kwartier gepiept. "Daarna heeft ie twee weken in de Schoppe van de brandweerkazerne in Groenlo gestaan," verklapt Jeroen, die erg moet lachen om de reacties uit het keidorp. "Met Jan Kruip gaan we nog wel een paar biertjes drinken. Die man heeft het al moeilijk genoeg. Hij is kei en dan halen die Grolsen ook nog zijn schepsel weg en boren wij hem een uitje naar Grolle door de neus. Jan is een beste kearl. Kon wal ne Grolsen wèhn."

Grachtwacht
In City-Lido ook aanwezig een lachende grachtwacht Hennie Wildenborg. "Wat denk ie, hier mot ik bie wèhn. Mooie muiters. Ze hebt mi-j evraogd hoe dat dinge vaste zat, maor daor waren d'r al meer van. D'r was hoe dan ok ne kere wat met dat dinge gebeurd. Mooi dat dat dinge no weer weg geet. Ik hop dat ze um doar good vaste knupt, anders he'w um met een betjen wind zo weer hier in 't majem liggen. Jammer dat ik d'r neet bi-j was um dat dinge d'r oet te halen. Ik gao wal ne kere met um te kieken of ze um wal good vaste ebonden hebt daor in de kei. Kö'w d'r mooi een paar buizen met Jan."

Opdracht
Met de presentatie van de kei eindigt meteen de rol van Remco en Jeroen. Beiden gaven de aftredende hoogheden Prins Harrie en Adjudant René, als een warm welkom in de Prinsen- en Eregarde, de opdracht mee de kei terug te brengen naar Lichtenvoorde. "Zij zijn daar goed bekend. Ze hebt beiden ne Lechvoordse guie. Ze hebt daor dus alleen maor wat op ehaald, no könt ze ne kere wat teruge doon veur dat keivolk. Met ne hoop jajem nem ik an, veur de Wiedergutmachung," lacht Jeroen. "Bunne wi-j mooi van dat dinge af. En no hollen daor dat dinge."

'Culturele misstap'
Jan Kruip kijkt met gemengde gevoelens naar de laatste ontwikkelingen rondom het mysterie van de weer opgedoken kei. "Tja, daar hebben de heren die de Kei uit het water hebben gevist zich nogal wat moeite getroost om het kolossale gevaarte aan wal te trekken. Uitgedost in een kikkerpak en geïnstrueerd door stadsgrachtwacht H. W. moet het een kolderiek gezicht geweest zijn. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ze in Groenlo toch wel ergens een bootje op de gracht hebben liggen waarmee de klus heel eenvoudig geklaard had kunnen worden. Zo blijkt maar weer: slöppen wil geleerd zijn!! Tevens geeft het ook een kijkje in de Grolse psyche: waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. Hierbij zij aangemerkt dat wij de stunt terdege kunnen waarderen en ervaren het als een eerbetoon aan het symbool van Lichtenvoorde, de kei. Nu komt ons echter ter ore dat de Knunnekes van plan zijn om, gesteund en aangewakkerd door recente resolute uitspraken van voornoemde stadsgrachtwacht H. W., dit prachtige kunstwerk terug te brengen naar Lichtenvoorde. Hier stelt zich de vraag: Waarom? En wat zullen de gevolgen van deze culturele misstap zijn? Groenlo beroofd van een toeristische attractie met alle gevolgen van dien. Tallozen uit Lichtenvoorde en omstreken hebben deze zomer een uitstapje gemaakt naar de Grolse gracht om het drijvende symbool van vriendschap (Pas op de Buren) met eigen ogen te aanschouwen. Hoeveel toeristen wandelden de laatste maanden niet onbevangen de wallen op om plots vol verbazing te roepen: "He, een drijvende kei, hoe is het mogelijk?" Het is het meest gefotografeerde object van dit jaar in Groenlo en heeft hierdoor ongetwijfeld een hoge aantrekkingskracht op het toerisme in de toekomst. Niemand gaat ergens kijken waar niets te zien is (afgezien van een verdwaalde stadsgrachtwacht misschien). De drijvende kei in de Grolse gracht was zowel esthetisch alsook cultureel-historisch een toeristentrekker eerste klas en het zou jammer zijn wanneer het object hier maar voor tijdelijk een plek gevonden heeft. De gemeente Oost Gelre zou er goed aan doen zich te beraden en deze 'steen des aanstoots' tot cultureel erfgoed te benoemen en hem terug te leggen op de plaats waar hij hoort: in de Grolse gracht! Dit uiteraard met een feestelijke bijeenkomst van de 'Buren' en onder het genot van een heerlijk helder glas Grolsch. En als teken dat de ludieke strijd tussen Groenlo en Lichtenvoorde nog niet gestreden is. Het zou jammer zijn als dat wel zo zou zijn."

De kei krijgt kleur door de Knunnekesvlag. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant