De Leest oftewel De Passage, alwaar komende vanaf de Markt aan de rechter zijde de Bibliotheek met daarboven appartementen gerealiseerd zal worden. Foto: Theo Hujskes
De Leest oftewel De Passage, alwaar komende vanaf de Markt aan de rechter zijde de Bibliotheek met daarboven appartementen gerealiseerd zal worden. Foto: Theo Hujskes Foto: Theo Huijskes

Bibliotheek Lichtenvoorde definitief naar Nieuwmarkt

Algemeen

Raad akkoord met een jaarlijkse extra bijdrage van 45.500 euro

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft met de vier stemmen van de VVD-fractie tegen groen licht gegeven voor verplaatsing van de Bibliotheek Lichtenvoorde naar de Nieuwmarkt. Het groene licht behelst niet alleen de verplaatsing van de bibliotheek, maar tevens de goedkeuring voor de daarmee gepaard gaande, voor rekening van de gemeente komende extra lasten van 45.500 euro op jaarbasis.

In het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur is een ontwikkelingsrichting aangegeven voor het gebied Bonifatiushof-Nieuwmarkt-Activiteitenplein in het centrum van Lichtenvoorde. De verplaatsing van de bibliotheek maakt daar deel van uit. In de afgelopen maanden heeft er veel en intensief overleg plaatsgevonden tussen de bibliotheek, de projectontwikkelaar en de gemeente. Tijdens al die overlegsituaties is door de betrokken partijen op tafel gelegd wat de wensen en eisen zijn ten aanzien van de bouw en de inrichting van een nieuw gebouw. Daarnaast zijn daarbij zaken aan de orde gekomen als parkeerfaciliteiten, huurprijzen, planning en dus ook de gemeentelijke financiële ondersteuning.

Na een uitvoerige behandeling van het collegevoorstel tijdens de op 7 november gehouden raadscommissievergadering, kon de meerderheid van de gemeenteraad zich vrij snel verenigen met de ingeslagen weg en het zich daarbij tegelijkertijd aandienende extra kostenplaatje.

Voordelen
Yvonne Winkel (CDA) noemde de verplaatsing van de bibliotheek een uitermate geschikte zet om het centrum van Lichtenvoorde ook echt meer kleur te geven. "Verplaatsing heeft alleen maar voordelen, waarbij wij de mogelijkheden voor nieuwbouw van woningen het belangrijkste vinden. "De extra last van 45.500 euro per jaar mag dan wel veel lijken, maar niet vergeten moet worden dat de kosten vanwege minder onderhoud en minder energieverbruik omlaag gaan." OOG-woordvoerder José Konings verwoordde de instemming van haar fractie kort en bondig: "Het totale project Bonifatiushof-Nieuwmarkt-Activiteitenplein biedt Lichtenvoorde en de gemeente Oost Gelre alleen maar voordelen. Het bedrag van 45.500 euro hebben wij er dan ook graag voor over." Ook de partijen Nieuwe Liberalen OG, PvdA en D66 stemden in met het collegevoorstel.

Te gemakkelijk
De VVD-fractie liet bij monde van Karel Bonsen weten niet met het voorstel akkoord te kunnen gaan. "Met nadruk wil ik stellen dat onze fractie achter de plannen staat met betrekking tot de Nieuwmarkt en het Activiteitenplein, alsmede de bouw van appartementen. Ook de verplaatsing van de bibliotheek is, zeker gelet op het duurzaamheidsaspect, beslist noodzakelijk. Maar de daarvoor aangereikte oplossing is te gemakkelijk gekozen. De belanghebbenden zijn daarmee tevreden, maar de VVD niet. Immers het teruglopende gebruik dan wel de verschuiving van fysiek bezoek naar digitaal bezoek moet consequenties hebben voor de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage en rechtvaardigt zeker geen structurele verhoging, zoals die nu aan de orde is. Bovendien zijn er goede alternatieven aan te wijzen voor verplaatsing van de bibliotheek, zoals tijdens de raadscommissievergadering aangegeven. Maar die zijn helaas niet meegenomen in het collegevoorstel aan deze raad."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant