Harreveld is in Oost Gelre als eerste kleine kern aan de beurt voor de pilot Toekomst Wonen. Foto: Theo Huijskes
Harreveld is in Oost Gelre als eerste kleine kern aan de beurt voor de pilot Toekomst Wonen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

College wil project Toekomst Wonen in Harreveld

Algemeen

Dorpsbelangenorganisatie vormt het belangrijkste draagvlak

Door Theo Huijskes

HARREVELD - Het college van burgemeester en wethouders heeft een krediet van 22.500 euro beschikbaar gesteld ten behoeve van het project Toekomst Wonen in Harreveld. Burgemeester en wethouders zijn gefascineerd geraakt door een dergelijke pilot in Beltrum, waar na gedegen onderzoek en in beeld brengen van wensen en problemen een gedegen en haalbare woonvisie is opgesteld. Een en ander zelfs in die mate dat niet wordt uitgesloten dat na Harreveld ook de overige kleine kernen van de gemeente Oost Gelre voor een dergelijk project in aanmerking komen. "Dit zeker wanneer de belangenorganisatie van de desbetreffende kleine kern het onderzoek ondersteunt", aldus het college van b&w.

Wethouder Vincent van Uem geeft aan dat de pilot Beltrum, met als doel goed wonen nu en in de toekomst in Beltrum, als een soort inspiratiebron kan fungeren voor alle kernen in de regio Achterhoek. "In Beltrum is niet alleen de woonbehoefte voor alle bevolkingsgeledingen en dus leeftijden in beeld gebracht, maar het onderzoek aldaar heeft ook veel en positief maatwerk opgeleverd. De daar opgestelde woonvisie is mogelijk gemaakt door het ophalen van de specifieke woonbehoeften en het in kaart brengen van de problemen die er mogelijk al geruime tijd liggen en op het eerste oog moeilijk te verhelpen zijn. Gezamenlijk met de inwoners is er gezocht naar passende oplossingen hiervoor. Al met al leverde dit veel waardevolle informatie en ideeën op om het wonen in Beltrum goed te krijgen en te houden. De pilot is daar bijzonder succesvol afgerond. Dit vooral omdat men veel verder is gegaan dan bij ieder ander willekeurig woononderzoek."

Naar aanleiding van een volkshuisvestingsvraagstuk in Harreveld, is het voorbeeld van Beltrum ook ter tafel gekomen. Mede als gevolg van het succes in Beltrum doorlopen in de regio Achterhoek nu al tien andere kernen eenzelfde proces. om te komen tot een visie op wonen. Door de gezamenlijke aanpak in de Gelderse Achterhoek wordt bovendien verwacht dat daarvoor in regionaal verband extra (provinciale) subsidie is binnen te halen. Ook in Harreveld worden lokale partijen, zoals makelaars en bouwondernemingen, bij het proces betrokken.Ook zorgt er de dorpsbelangenorganisatie voor een breed draagvlak en ProWonen - ook betrokken bij het proces in Beltrum - kan eveneens voor inbreng zorgen.

Volgens het college is de planning erop afgestemd dat, na het vinden van een geschikt onderzoeksbureau, medio februari een start kan worden gemaakt met het onderzoek. De verwachting is dat het doorlopen van alle processtappen voor een visie op wonen in Harreveld naar verwachting een twintigtal weken vergt, zodat eind juni/begin juli het project afgerond moet kunnen zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant