Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Een drukke, turbulente week

Algemeen Columns

Een drukke,
turbulente week

Week 2 van 2018, beste lezers, was niet alleen een drukke week vanwege diverse Nieuwjaars- activiteiten alsmede recepties, maar was er ook één met vermeldenswaardige nieuwsfeiten. Ondanks dat ik mij hier wil beperken tot plaatselijke dan wel gemeentelijke feiten, maak ik toch even een uitzondering voor een drietal landelijke publicaties met ieder een totaal verschillende achtergrond. Wat te denken van het voor mij in ieder geval helemaal voorspelbare nieuws dat Eva Jinek is verkozen tot 'Omroepvrouw van het jaar'? Na het winnen van de Zilveren Televizier Ster nu ook nog eens uitverkoren worden tot de Talkshowkoningin van het jaar. Een geweldig en tegelijkertijd dik verdiend eerbetoon voor deze 39-jarige zakelijke en soms spijkerharde, maar ook sympathieke en gevoelige presentatrice, die in een record tijd presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk, Humberto Tan en Jeroen Pauw van de troon weet te stoten. Op sportief gebied werd ik blij verrast met het nieuws dat onder aanvoering van de provincie een aantal gemeenten het WK Volleybal bij de dames in 2022 naar Gelderland wil halen. Bepaald geen sinecure wanneer je bedenkt dat ook China in de race is om dit sportfestijn naar zich toe te trekken. Chapeau in ieder geval voor het genomen initiatief. Een ander nieuwtje, betreffende het redden van een meisje van slechts enkele weken oud dat geconfronteerd werd met een hartstilstand, raakte mij emotioneel enorm. Een heldendaad van een tweetal politieagenten in Arnhem-Zuid bezorgde mij kippenvel van het zuiverste soort. Echt fantastisch!

Om terug te keren in onze eigen gemeente, heb ik genoten van de Nieuwjaarstoespraak van onze burgemeester Annette Bronsvoort. Zoals zij is in haar presentatie bij welke gelegenheden en op welke plekken in Oost Gelre dan ook, zo herkenbaar was zij ook deze keer in het door haar geschreven woord. Weliswaar een lange speech, maar wel een verhaal dat ons allen aan het hart ligt en daarom op geen enkel moment verveelde. Over nieuwsfeiten gesproken, ook Annette deed enkele verrassende mededelingen. Zoals het feit dat deze gemeente bezig is met het opbouwen van een stedenband met onze hoofdstad Amsterdam. En wie in dit verband denkt dat dit een zaak is tussen steden onder elkaar (Amsterdam en Groenlo), komt bedrogen uit. Want ook deze keer is het weer de door inwoner Jos Kolkman aan de hand genomen dorpsgemeenschap Zieuwent, die met een wandelpad van A tot Z oftewel van Amsterdam naar Zieuwent het voortouw heeft genomen met betrekking tot deze verrassende ontwikkeling ten faveure van met name zaken als toerisme, cultuur en bedrijvigheid. Bewonderenswaardig is verder de voortrekkersrol die onze burgemeester in de regio Achterhoek gaat bekleden met betrekking tot het onderwerp ondermijning. Ook al is het alleen maar om te voorkomen dat criminele invloeden, laat staan activiteiten in deze contreien een kans krijgen om een voet tussen de deur te krijgen.

Om tenslotte voor enkele nieuwsfeiten nog even een uitstapje te maken naar de voetbalverenigingen Longa '30 en Grol. Eerstgenoemde club krijgt als opvolger van Marcel Eekelder in het volgende seizoen een nieuwe voorzitter. Geen populair dorpsfiguur oftewel een echte 'Kei', zoals bijvoorbeeld Max Wekking of Peter (Piet) ten Holder, geen ondernemer met aanzien binnen de plaatselijke gemeenschap zoals iemand als Eef Steentjes of Roel Kruip, maar Leo Groeneveld. De door mij van verschillende kanten bereikte, totaal van elkaar afwijkende reacties zeggen mij niets. Dat Groeneveld op sportief terrein alleen in de volleybalwereld actief is geweest, wil nog niet zeggen dat hij de vakbekwaamheid mist om binnen het Lichtenvoordse voetbalbedrijf Longa '30 leiding te geven, de gehele club ten goede komende nieuwe initiatieven weet aan te boren, mensen voor zich weet te winnen en de daardoor gewenste verbinding weet te leggen. Eén ding is zeker, aan vuurwerk zal het niet ontbreken. Bij aartsrivaal Grol staat dit jaar, naast de actieve beleving van de voetbalsport, alles in het teken van het 100-jarig bestaan. Oh ja, ook daaraan had burgemeester Annette gedacht. In haar Nieuwjaarstoespraak kreeg het unieke eeuwfeest in grote kern Groenlo een extra vermelding!

Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant