Winnaar Emiel van Druten (links) tijdens de uitreiking van de scriptieprijs. Foto: eigen foto
Winnaar Emiel van Druten (links) tijdens de uitreiking van de scriptieprijs. Foto: eigen foto
VIDEO

Emiel van Druten wint scriptieprijs met 'Gemaal voor de toekomst'

Algemeen

LICHTENVOORDE - In november 2016 studeerde hij af aan de Technische Universiteit Delft. Zes jaar studie Werktuigbouwkunde, en na een specialisatie Waterbouwkunde bij Civiele techniek, sloot Lichtenvoordenaar Emiel van Druten (26) af met de scriptie 'Pumping Station for the Future (Gemaal voor de toekomst)'. Deze scriptie, waar hij tien maanden aan werkte, werd voorgedragen voor een prijs van het Hoogheemraadschap Delfland, een initiatief om jonge mensen blijvend te enthousiasmeren voor de watersector. Met tien concurrenten meer dong Emiel mee naar deze aansprekende prijs. En hij won.

Door Henri Walterbos

Op dinsdag 16 januari werd hem in het Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap van Delfland in Delft de Scriptieprijs Delfland uitgereikt. Het was het derde opeenvolgende jaar dat de prijs, een geldbedrag van 2000 euro, werd uitgereikt. Emiel is er volgens het juryrapport in geslaagd een gemaalmodel te ontwikkelen dat goed toepasbaar is voor toekomstige gemaalrenovaties. 'Hij speelt daarbij in op de onzekerheden in klimaatverandering en energietransitie. De maatregel om de energievoorziening van het gemaal in te richten met een combinatie van wind en zonne-energie en het peilbeheer daarop te optimaliseren, sluit aan op de ambities van de waterschappen om energieneutraal te worden', aldus het juryrapport.

Toeval
Dat Emiel zijn scriptie instuurde was min of meer toeval. "Ik werd er op gewezen de scriptie in te sturen omdat het voldeed aan de opzet van de prijs. Toen heb ik dat maar gedaan. Ik zie het als een eer om de Hoogheemraadschap van Delfland scriptieprijs te hebben gewonnen voor mijn TU Delft afstudeerwerk bij Witteveen + Bos over de renovatie en verduurzaming van gemaal Vissering Waterschap Zuiderzeeland, in Urk," aldus Emiel in een eerste reactie. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking presenteerde Emiel zijn scriptie voor de aanwezige genodigden. "De scriptie laat zien dat er voor optimalisatie en verduurzaming in de watersector nog veel werk aan de winkel is. De prijs stimuleert me om dit komende jaren in de praktijk te gaan brengen."

'Wijk van de toekomst'
Emiel is werkzaam bij advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos, op de vestiging in Deventer, de plaats waar hij ook woonachtig is. "Ik kon kiezen tussen de vestiging Den Haag en Deventer. Heb ik voor Deventer gekozen omdat het dichterbij de Achterhoek is en geen Randstad." De komende jaren wil Emiel zijn plannen in de praktijk ten uitvoer brengen: ,,Het komende half jaar ga ik werken aan die gemaalrenovatie in Urk. Men wil van dit gemaal het duurzaamste ter wereld maken. Nog twee bedrijven meer zijn in de race om de opdracht daadwerkelijk uit te mogen voeren. Spannend." Het is slechts een deel van zijn dagvulling. "Naast mijn project met het gemaal voor de toekomst ben ik onder meer bezig met 'De wijk van de toekomst.'" Dit programma richt zich op één van de hoofdthema's van de energietransitie in de gebouwde omgeving. De stapsgewijze afkoppeling van het aardgas van de Gelderse wijken en de opbouw van een nieuwe basis voor warmtevoorziening, voortvloeiend vanuit het Gelders Energie akkoord." 'Dat ís ook nodig, want in 2030/35 zal de hele gebouwde omgeving 'van het aardgas' af zijn,' aldus het akkoord.

 Video: Emiel van Druten

Emiel tijdens de presentatie van zijn scriptie. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant