Wethouder Jos Hoenderboom rijdt de eerste officiële meters in De Vraagbaak. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Jos Hoenderboom rijdt de eerste officiële meters in De Vraagbaak. Foto: Kyra Broshuis

De Vraagbak komt naar u toe

Algemeen

OOST GELRE - De Vraagbak van Oost Gelre is afgelopen week officieel in werking gesteld door wethouder Jos Hoenderboom. Bij Den Diek in Lichtenvoorde verzamelden zich tal van belangstellenden en genodigden om de eerste officiële meters van De Vraagbak mee te maken.

Door Kyra Broshuis

Rijdende inloopvoorziening
De Vraagbak is een rijdende inloopvoorziening in de gehele gemeente Oost Gelre. Het is een oude SRV-wagen van de organisatie van de Zwarte Cross die wordt gehuurd door de gemeente. De Vraagbak rijdt het hele jaar door, met uitzondering van het Zwarte Cross weekend. De Vraagbak is bedoeld voor alle inwoners, vrijwilligersorganisaties en vereniging binnen de gemeente die vragen hebben op het gebied van zorg, welzijn en meedoen. De rijdende voorziening wordt bemand door vrijwilligers. Dit initiatief, ontstaan vanuit de Dorpskamer Lichtenvoorde, is bedoeld om mensen met een vraag te stimuleren aan daadwerkelijk de slag te gaan met die vraag.

Elkaar ontmoeten
Wethouder Hoenderboom is blij met de komst van deze voorziening, zo vertelt hij. "Het gaat erom dat mensen zélf in beweging komen en samen met de vrijwilligers aan de slag gaan. Wij steken als gemeente Oost Gelre veel energie in het meedoen en in zorg en welzijn en we hebben al veel voorzieningen gecreëerd. We willen mensen terugbrengen in hun eigen kracht en hopelijk zelfs zo ver dat ze zelf ook anderen gaan helpen. We merken dat het WMO-loket helaas toch vaak een drempel is voor mensen, ondanks al onze inspanningen om het zo laagdrempelig mogelijk te maken. Met De Vraagbak komen wij naar de mensen toe. Uit de eerste gesprekken blijkt dat mensen vaak even binnenkomen uit nieuwsgierigheid. Ze drinken een kopje koffie en maken een praatje met de vrijwilligers. Dan komt er meestal toch een vraag naar boven. Sommigen komen iets brengen en anderen komen iets halen. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we wat voor elkaar betekenen." Hoenderboom zegt dat vooral eenzaamheid een groot probleem is in Oost Gelre: "Daarom willen we mensen elkaar laten ontmoeten. De gemeente is heel actief om het probleem eenzaamheid te bestrijden en dit is weer een mooi instrument in die strijd."

Laagdrempelig
Eén van de vrijwilligers, Sjany de Graaf, vertelt dat de laagdrempeligheid ontzettend belangrijk is voor het welslagen van De Vraagbak. "Mensen stellen hun vragen aan de gemeente vaak uit en dat is zo jammer. Met De Vraagbak laten we zien dat wij mee willen helpen en mee willen doen. We zijn als vrijwilligers allemaal maatschappelijk betrokken en willen graag iets betekenen voor de mensen in onze gemeente." De Vraagbak staat dit jaar op de volgende locaties: dinsdagochtend in Harreveld op de parkeerplaats tegenover de kerk, dinsdagmiddag in Lichtenvoorde op het parkeerterrein bij Longa, donderdagochtend in Lievelde op het Koningsplein en donderdagmiddag in Vragender op de parkeerplaats bij de sporthal.

De Vraagbak is nog op zoek naar meer vrijwilligers en chauffeurs om het rooster verder te kunnen uitbreiden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.sameninoostgelre.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant