Dyon Temming van Het Buitenburo vertelt over zijn ideeën voor een groene en duurzame Achterhoek. foto: Kyra Broshuis
Dyon Temming van Het Buitenburo vertelt over zijn ideeën voor een groene en duurzame Achterhoek. foto: Kyra Broshuis

Veel belangstelling voor eerste netwerkbijeenkomt Pak An!

Algemeen

LICHTENVOORDE- In Lokalen,waar meerdere ondernemers gevestigd zijn die door stichting Pak An ondersteund worden, is maandag een bijeenkomst gehouden voor duurzame initiatieven op het gebied van klimaat, landschap en voedsel. De avond is een samenwerking van Johan Godschalk (Pak An!), Linda Commandeur (Gewoon! Commandeur), Richard Trenning (Klimaat Klaor) en Dyon Temming (Het Buitenburo).

Door Kyra Broshuis

De toekomst van de Achterhoek
Pak An is in 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek en het doel van de stichting is het ondersteunen van ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. Goede ideeën kunnen door iedereen worden ingediend, zolang de resultaten maar ten goede komen aan de Achterhoek, zo schrijft de stichting op haar website. Ideeën die gehonoreerd worden krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie, inzet van netwerk en publiciteit en/of een financiële bijdrage. Deze bijdrage mag terugbetaald worden aan de stichting zodat daarmee ook anderen weer verder geholpen kunnen worden.

Groene en duurzame initiatieven ontmoeten elkaar
Alle groene en duurzame projecten van Pak An zijn deze avond samengekomen. Inmiddels werken een kwart van alle gehonoreerde projecten aan duurzame initiatieven. Reden om deze projecten bij elkaar te brengen en onder leiding van Linda Commandeur op zoek te gaan naar mogelijkheden voor verbetering, uitbreiding of samenwerking, zo laat de organisatie van deze avond weten.

Creatieve ondernemers
Arthur Lurvink vertelt bij de opening over hoe zijn project 'Lokalen' van de grond is gekomen na een gesprek met onder andere Chris Frencken van de gemeente Oost Gelre. "Deze school stond leeg en nu is het het onderkomen van verschillende creatieve ondernemers. Zelf ben ik industrieel vormgever maar we hebben bijvoorbeeld ook een fotograaf en een binnenhuisarchitect in Lokalen. We hebben hier negen lokalen beschikbaar voor creatieve ondernemers en dat levert hele mooie samenwerkingen op."

Samenwerking
De insteek van de avond is het bij elkaar brengen van de verschillende initiatieven en onderzoeken of er misschien samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. De deelnemers krijgen allemaal 1 minuut, en soms iets meer, om hun project te presenteren. De projecten variëren van mobiel boeren, plekken voor bijen en vlinders creëren en hop verbouwen tot het organiseren van sapfeesten, ambachtelijke zomermarkten en voedselproductie in openbaar groen. Na het pitchen is er de gelegenheid om nader kennis met elkaar te maken en te kijken hoe men elkaar verder kan helpen.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde avond en is voornemens ook voor andere thema's netwerkbijeenkomsten te gaan organiseren. Zelf ook goede groene en duurzame ideeën voor de toekomst van de Achterhoek? Kijk op www.anpakken.nl voor de verdere mogelijkheden.

Dyon Temming van Het Buitenburo vertelt over zijn ideeën voor een groene en duurzame Achterhoek. foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant