De Pastoor Zanderinkstraat in Zieuwent met het voormalige Welkoopgebouw. Foto: Theo Huijskes
De Pastoor Zanderinkstraat in Zieuwent met het voormalige Welkoopgebouw. Foto: Theo Huijskes

Mogelijk twaalf starterswoningen in de kom van Zieuwent

Algemeen

OOST GELRE - De raadscommissie van de gemeente Oost Gelre buigt zich deze week over een gewijzigd bestemmingsplan met betrekking tot de bebouwde kom van de kern Zieuwent in het algemeen en de Pastoor Zanderinkstraat inclusief het zogenoemde Welkoopterrein in het bijzonder. Behandeling in de gemeenteraad vindt plaats op dinsdag 6 maart.

Door Theo Huijskes

Tot op heden ontbreekt de uitvoeringszekerheid van de nieuwbouw van woningen op de locatie van de voormalige Welkoop in Zieuwent. Er is langs tijd sprake geweest van een zekere tegenstrijdigheid. Enerzijds door de door Zieuwents Belang aangegeven behoefte aan nieuwbouwwoningen en anderzijds de door wooncorporatie ProWonen in kaart gebrachte belangstelling voor nieuw te bouwen woonruimte. Desondanks is er in het recente verleden door verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem toegezegd dat er werd doorgegaan met de ontwikkeling van een concreet plan.

Welkoopgebouw blijft behouden
In haar vergadering van 30 januari heeft het college aangegeven dat een nieuwe invulling van de locatie ten zeerste gewenst is. "Wij zijn nu voornemens om op de bewuste locatie starterswoningen mogelijk te maken. Dit met name omdat vanuit Zieuwent zelf is aangegeven dat er behoefte is aan starterswoningen voor lokale jongeren. Het huidige bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van twaalf starterswoningen in zowel het voormalige Welkoopgebouw als op het achterliggende terrein mogelijk. Daarnaast worden in dit bestemmingsplan ook een aantal bestaande woningen/bouwrechten meegenomen om tot een algeheel logisch plangebied te komen. Het is de bedoeling dat het bestaande Welkoopgebouw als gemeentelijk monument behouden blijft. Hierin worden zes appartementen mogelijk gemaakt. Wel wordt de nog bestaande loods gesloopt en vervangen door zes grondgebonden starterswoningen", aldus het college.

Plaats voor zonnepanelen
De nieuwbouwwoningen zullen worden ontsloten door de 'Op den Bond' en een wandelpad. De woningen zijn straks op het zuiden georiënteerd. Het college daarover: "Zo ontstaan zonnige tuinen en liggen de dakvlakken optimaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Om in de nieuwe parkeerbehoefte te voorzien worden 28 parkeerplaatsen aangelegd. In de openbare ruimte wordt nieuw groen aangeplant. Om verder tot een goede beeldkwaliteit te komen, wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld. De benodigde investeringen voor het opknappen en verbouwen van het Welkooppand worden opgebracht door de gemeente, de provinciale subsidie 'Steengoed benutten' en een groep van negen lokale investeerders. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 25 augustus tot en met oktober 2017 ter inzage gelegen. In deze periode zijn twee (identieke) zienswijzen ingediend. Het opnemen van de juiste toegestane bouwhoogte van het Welkoopgebouw vraagt om een doorvertaling in het nieuwe bestemmingsplan en daarmee om een gewijzigde vaststelling."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant