'Stapjes in de goede richting' Ondersteuning voor kinderen en jongeren én hun gezin

Algemeen

LICHTENVOORDE - Na schooltijd spelen met vriendjes of deelnemen aan een sportclub of vereniging? Het lijken vanzelfsprekende dingen maar niet voor een kind met een stoornis in het autistisch spectrum. Aanvragen indienen, afspraken maken, onderzoeken, advies- en evaluatiegesprekken, voorschoolse dagbehandeling, van de een naar de andere school, problemen in de taxi's, pictogram- en planborden in je huiskamer, bedacht zijn op de signalen van overprikkeling, de interactie met de andere kinderen handhaven, angst, agressie, wel of geen medicatie… zo ziet de praktijk van elke dag eruit.

"Mijn zoon is superslim, kan superblij zijn maar ook superboos. Alles in het kwadraat, zeg ik wel eens. Je loopt op je tandvlees en als de balans te lang zoek is, lijden de andere kinderen in het gezin hier ook onder. Want reken maar dat een kind het hoort, ziet en voelt als hij telkens als lastig element wordt bekeken en behandeld en dat geldt uiteraard ook voor mij als moeder." Anne-Marie Kuipers

Maatwerk bieden
Ondersteuning op maat bieden aan kinderen en jongeren en hun gezin, dichtbij huis. Dat is het doel van de naschoolse opvang en naschoolse dagbehandeling van De Lichtenvoorde en Pluryn, in de regio Achterhoek. De naschoolse opvang is bestemd voor kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en/of autisme en bijkomende problemen. Zij kunnen na schooltijd in groepsverband deelnemen aan verschillende ontwikkelingsgerichte activiteiten.

Bij de naschoolse dagbehandeling is het doel de opvoedingsrelatie tussen ouders en hun kind(eren) te ondersteunen en/of te herstellen. Binnen dagbehandeling werken we zowel in groepsverband als in combinatie met het gezin aan het vaardiger maken van het kind. De accenten liggen op het verbeteren van de omgang met anderen en het vergroten van praktische vaardigheden en het zelfvertrouwen.

Openingstijden
De naschoolse opvang en naschoolse dagbehandeling (diverse plaatsen in de regio) zijn geopend op werkdagen, van einde schooltijd tot het begin van de avond. De opvang is in Lichtenvoorde in de Ludgerusschool.

Meer weten?
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met De Lichtenvoorde, telefoon 0544 - 37 11 30. Of bezoek onze website www.delichtenvoorde.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant