Oefening met de boot. Foto: PR
Oefening met de boot. Foto: PR

Survivalzwemmen biedt meer veiligheid, zelfvertrouwen én plezier

Algemeen

LICHTENVOORDE – Over matten springen, een koprol maken in het water, een drenkeling veilig naar de kant vervoeren. Zomaar wat onderdelen uit het nieuwe survivalzwemlesprogramma waarmee Zwemschool Lichtenvoorde de overstap maakt naar het internationaal erkende zwemdiploma van ENVOZ. "Kinderen die dit diploma halen, kunnen zich veel beter redden in lastige situaties en ze vinden de survivaloefeningen ook nog eens hartstikke leuk!"

Instructrices Rianne IJzereef en Els Aalbers zien het regelmatig gebeuren. Kinderen die tijdens het discozwemmen onder een mat terecht komen en in paniek raken. Rianne: "Heel begrijpelijk want tijdens de zwemlessen volgens het oude NPZ-NOZ-programma dat vooral gericht is op banenzwemmen, worden dat soort oefeningen niet aangeboden. Daarom zijn we sinds dit jaar met onze zwemschool overgestapt naar ENVOZ. Deze organisatie stelt hogere eisen aan de zwemvaardigheid met de nadruk op overleven in gevaarlijke situaties." Els vult aan: "Je kunt hierbij denken aan in een wak terecht komen of zelfs onder het ijs raken, obstakels tegenkomen in het water en het redden van drenkelingen."

De eerste twee groepen hebben inmiddels succesvol afgezwommen volgens de nieuwe diploma-eisen. Rianne: "Als je ziet wat de kinderen dan allemaal kunnen, echt ongelofelijk knap. Ze kunnen vanaf zes meter afstand in een gat duiken, zich onder water goed oriënteren na bijvoorbeeld een koprol en zich redden als ze onder een boot terecht komen. En natuurlijk leren de kinderen ook reddingszwemmen. Sommigen kunnen zelfs een volwassene naar de kant vervoeren. En dan ben je pas 5 of 6 jaar oud, dat geeft natuurlijk enorm veel zelfvertrouwen."

Uiteraard is goed leren zwemmen de belangrijkste reden waarom alle kinderen een zwemdiploma zouden moeten halen maar survivalzwemmen is ook gewoon erg leuk. Els: "Het survivalzwemmen is geïntegreerd in het bestaande programma. Het eerste halfuur, als de kinderen zich nog goed kunnen concentreren, besteden we aan het technische gedeelte. Zeg maar, de verplichte oefeningen en het banen zwemmen. In het tweede gedeelte van de les komen de spannende dingen aan bod, bijvoorbeeld over matten springen en oefeningen met de boot. Leerlingen kijken daar naar uit en zijn veel gemotiveerder, dat merken we echt. De lessen zijn een stukje dynamischer geworden en zijn ook voor de ouders leuker om naar te kijken."

De prijs per les is niet duurder geworden ten opzichte van de lessen volgens het oude programma. Wel moeten ouders en verzorgers er rekening mee houden dat vooral diploma B volgens de ENVOZ-normering een stukje zwaarder is. Rianne: "De meeste kinderen doen er een periode langer over voor ze de vaardigheden voldoende onder de knie hebben. Maar als ze dan naar voren geroepen worden om eindelijk dat felbegeerde papiertje in ontvangst te mogen nemen, dan stralen ze zoveel zelfvertrouwen uit! Daar kunnen wij als zweminstructrices alleen maar enorm trots op zijn." www.zwemschool-lichtenvoorde.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant