Jan Berendsen met de cheque die Fien Rouwhorst (links) hem in naam van haar man overhandigd  heeft. Midden: Harry te Molder. Foto: Alice Rouwhorst
Jan Berendsen met de cheque die Fien Rouwhorst (links) hem in naam van haar man overhandigd heeft. Midden: Harry te Molder. Foto: Alice Rouwhorst

Donatie cheque bij Spiekerbankje

Algemeen


MARIËNVELDE – Twee maanden na zijn overlijden hebben zijn vrouw Fien Rouwhorst en kinderen Judith, Wouter en Alice met hun partners en kinderen één van de laatste wensen van Harry Rouwhorst, Van de Spieker, volbracht. Een donatie aan de Stichting Kerkepaden Mariënvelde (SKM).

Door Alice Rouwhorst

"Harry was de grote drijvende kracht en mede grondlegger, eind jaren negentig van de kerkepaden. Het was knap om met niks te beginnen en na jaren van voorbereiding prachtige paden als eindresultaat te hebben. Hij was goed in het mensen samen brengen én bij elkaar houden", zei Jan Berendsen, bestuurslid van SKM. "Hij heeft veel voor SKM gedaan, ook toen hij geen voorzitter, maar erelid was".

Zijn enorme inzet is toentertijd niet onopgemerkt gebleven. In 2008 werd hij voorgedragen en uit acht genomineerde vrijwilligers unaniem gekozen en ontving hij het Landschapsknokkertje van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Een paar maanden later kreeg hij in het kerkepad Het Brook bij de Verdelingsweg zijn eigen bankje met maquette, 'Landschapsknokkertje 2008. Spiekerbankje'. In zijn laatste levensdagen sprak Harry vaak over de paden. Hij keek daar met een heel voldaan gevoel op terug en was trots op het bereikte resultaat. Hij sprak de wens uit dat hij liever aan zijn einde niet te veel bloemen wilde, een paar was wel leuk, maar dat het geld naar SKM zou gaan. Want ook al woonde hij met zijn vrouw al enkele jaren niet meer in Mariënvelde maar in Ruurlo, zijn hart lag daar waar hij geboren en getogen was.

In de geest van Harry
Het door aanwezigen gedoneerde bedrag tijdens zijn avondwake en crematie is door de familie verdubbeld. In het doorbrekende lentezonnetje bij dé uitgelezen plek, het Spiekerbankje, vond de overhandiging van de cheque plaats. Na een kort woordje door een dochter namens de familie bood zijn vrouw Fien de cheque ter waarde van zevenhonderdvijftig euro aan Jan Berendsen aan, in het bijzijn van bestuursleden Harold Hoenderboom en Jos Banning en oud-bestuursleden en mede-oprichters Joop Rouwhorst en Harry te Molder. Met het bevestigen van een houten hart met de datum van deze bewuste dag kwam een eind aan het officiële en emotionele moment. "We vinden het helemaal fantastisch dat Harry dit gewenst heeft", zei Berendsen. Helemaal in de geest van Harry werd, met de nodige lekkere hapjes en drankjes op hem, de paden en de toekomst getoost en werd er nog lang gezellig na geborreld en gekletst met veel gelach en een enkele traan.

Het bestuur gebruikt de donatie voor de jaarlijkse vrijwilligersdag. "We kunnen er een hark en ander materiaal voor kopen, maar zo heeft iedereen er wat aan". De familie is hen hier heel erkentelijk voor en weet zeker dat Harry het niet anders gewild zou hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant