Het zwemleshalfuurtje voor de vrouwelijke nieuwkomers wordt goed bezocht. Foto: PR
Het zwemleshalfuurtje voor de vrouwelijke nieuwkomers wordt goed bezocht. Foto: PR

Zwemlessen voor volwassen nieuwkomers bij Meekenesch

Algemeen

'Bij de eerste zwemdiploma's bouwen we een feestje!'

LICHTENVOORDE - Zwemmen kan iedere Nederlander. Het is ons met de paplepel ingegoten. Om ook de nieuwkomers vertrouwd te maken met onze cultuur en een betere integratie te krijgen de samenleving is er in Zwembad Meekenesch in januari zwemmen voor volwassenen nieuwkomers gestart.

Door Barbara Pavinati

Er is een gemengde groep en ook een voor alleen vrouwen. Rianne Ijzereef en Els Aalbers geven deze door de gemeente gesubsidieerde lessen samen met enkele vrijwilligers. Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre stelt:" "Leren zwemmen heeft met het oog op de veiligheid prioriteit. Nieuwkomerskinderen doen mee via school, net als alle Nederlandse kinderen. Voor volwassenen bestond er niets. We werken ook aan een volwassenzwemles aanbod in Groenlo bij Marveld. De details hiervoor worden later bekend gemaakt".

Speciale aandacht voor vrouwen
Alle nieuwkomers in de gemeente Oost Gelre die niet kunnen zwemmen zijn welkom en er is speciale aandacht voor vrouwen. Els licht de noodzaak van die zwemlessen toe: "Het is belangrijk dat vrouwen leren zwemmen. Vrouwen van kinderen moeten meekunnen naar het zwembad voor de veiligheid van de kleintjes." Tijdens het zwemhalfuurtje van de vrouwen zijn de gordijnen dicht, omdat sommigen er moeite mee hebben om in zwemkleding door anderen gezien te worden. Ze hebben niet allemaal moeite met gemengd zwemmen; maar het is belangrijk om de optie aan te bieden, anders blijft er een grote groep vrouwen die het nooit zullen leren. Lisa: "Veel vrouwen zijn bang voor water, omdat ze dan geen grond onder de voeten voelen. In hun eigen land hebben sommige vrouwen weinig of nooit aan sport gedaan. Ze ontdekken nu echt iets, krijgen fysiek vertrouwen en leren hun hun eigen lichaam kennen en waarderen. Er zit ook een sociaal aspect aan de zwemlessen dat fijn is. Daarom willen we Nederlandse vrouwen uitnodigen om tijdens de les gewoon recreatief erbij te zwemmen. Op deze manier wordt contact gestimuleerd. Als je echt contact met de nieuwkomers maakt, besef je dat veel van de vooroordelen niet kloppen. We streven naar een harmonieuze maatschappij, dus contact met elkaar willen we bevorderen!"

Minifa Ismail uit Irak en Christina Silva uit Angola zijn erg te spreken over de lessen. Minifa vertelt: "De eerste keer was wel spannend. Het zwemmen was volkomen nieuw voor mij. Nu vind ik vooral het op de rug zwemmen leuk." Christina: "In vijf maanden heb ik al veel geleerd. Eerst kon ik niks. Nu doe ik al een koprol en spring ik in het diepe. De zwemjuffen zijn lief!"

Instromen bij reguliere lessen
Els en Rianne vertellen: "De nieuwkomers krijgen op dezelfde manier les als kinderen en moeten soms beginnen in het instructiebad. Er doen vier tot negentien vrouwen mee en ongeveer tien mannen. Degene die denken te kunnen zwemmen, moet soms een bepaalde slag afgeleerd worden. Dat is af en toe best lastig." Lisa vult aan: "Als de nieuwkomers eenmaal kunnen zwemmen mogen ze instromen bij de reguliere activiteiten die het zwembad aanbiedt. Bij de eerste zwemdiploma's bouwen we een feestje! Van waterangst tot zwemdiploma is wel een bijzondere prestatie!"

Gemengd: maandag van 17:30 uur – 18:00 uur.
Vrouwen: donderdag van 16.15 uur - 16.45 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant