Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

'Maak oe hellig' toverwoorden voor deelnemers survival Harreveld

Algemeen

HARREVELD - Als de eerste deelnemers met moddervlekken op het gezicht Harreveld al de rug toekeren, komen van alle kanten nog deelnemers aanfietsen die hun rondje Harreveld nog voor de boeg hebben. Ook wordt er overal rondom start en finish warmgelopen door hen die aanstonds de strijd tegen de elementen en zichzelf nog aan moeten gaan. Bij de wc-wagen bij start/finish is het druk voor de laatste zenuwplasjes en overtollige ballast voor de start. Op hetzelfde moment komt met rugnummer 536 Jarno Visser uit Kootstertille als winnaar van de jeugdronde binnen. Achter hem nog een verbeten strijd om de resterende podiumplekken, waarbij de stoom bijna letterlijk uit de oren komt bij deelnemers die tot op het tandvlees zijn gegaan.

Door Henri Walterbos

Cruciale hindernis
Een verbeten strijd is er iets verderop ook gaande bij de vooraf al als cruciale hindernis ingeschatte 'Lantaarnpaal-hindernis' aan 'Op 't Hulshof'. Controlepost Koen Severt is er maar druk mee. "Ik heb al zeven bandjes liggen, van deelnemers die de hindernis niet doorkomen en opgeven." Ze mogen buiten mededinging het rondje wel afmaken. Met verbeten gezichten, want het eerste doel voor een survivaldeelnemer is met bandje en al over de finish komen. De uit twee onderdelen bestaande hindernis hoeft niet door iedereen in zijn geheel volbracht te worden. Als de deelnemers aan de koppelrun horen dat ze halverwege hun race al lopend verder mogen vervolgen en het zwaarste deel over mogen slaan, maakt Koen veel vrienden als hij zegt "De blauwe shirts mogen doorlopen." Deelnemers met rode shirts blijven peentjes zwetend, bijna moedeloos, achter. Een mooi schouwspel om te aanschouwen. Nummer 1225, Raimond te Morsche uit Beltrum, bekent het al rustend, hangend in een voetklem, enorm zwaar te hebben. "Ik bun hondskapot," brengt hij bijna wanhopig uit. Toch wordt hij voor de poorten van de hel weggesleept en klaart hij het kunstje. Een huzarenstukje.

'Wat een drama'
Voor de rugnummers 1212, Cas Arink uit Lievelde, en 1217, Johan Vos uit Edam lijkt de hindernis zelfs op een persoonlijk drama uit te lopen. Beiden staan na enkele verwoede en tevergeefse pogingen op het punt er de brui aan te geven, hun deelnemersbandje in te leveren. "Wat een drama," laat Johan weten, met een blik die zijn woorden bevestigen. Jelle Obbink uit Lichtenvoorde is trots dat hij de hindernis twee keer bijna moeiteloos volbracht heeft. Hij is zo sportief om de worstelende sporters van adviezen en tips te voorzien, evenals Survival Harreveld voorzitter Mark Eekelder, die de deelnemers er als het ware wel doorheen wil duwen, maar zo werkt het niet in de sport en zeker niet in een eerlijke sport als survival. Johan geeft uiteindelijk de moed op en verzoekt Koen Severt het bandje bij hem af te doen. "Niet doen man. Je kunt het best wel. Je was er net bijna," roepen supporters van Cas hem toe, begaan als ze ook zijn met Johan. Als de persoonlijk verzorgster van Cas Johan vervolgens 'Maak oe hellig' toeroept en hem een Dextro energy geeft, dan bedenkt Johan zich toch weer. Als Cas de finish inmiddels met dezelfde zalvende woorden en een hoge spirit haalt, doet ook Johan weer een poging. Deze keer met succes, aangemoedigd door Cas en zijn supportersschare. De ontlading is groot bij hem, evenals bij hen die getuige waren van zijn worsteling en hem nu breeduit zien lachen. Eenzelfde luid gejuich en applaus als ook Cas ten deel viel komt hem toe. Johan is dankbaar voor de support. Als dank geeft hij zijn 'redster' een knuffel en vervolgen Cas en Johan hun weg. Van lotgenoten tot helden! Een staaltje prachtige sport. Uitslagen zie: ssh.harreveld.nl

Mark Eekelder geeft een bijna wanhopige Johan Vos tips de hindernis door te komen.
Afbeelding
Afbeelding
De laatste loodjes, met de eindstreep in zicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant